Elfogták a légtérsértő német pilótákat

iho/repülés   ·   2012.06.30. 15:28

A készültségi feladatot Kecskemétről ellátó gép szombaton 10 óra 44 perckor kapott alfariasztást az olaszországi CAOC 5 parancsnokságról, mivel két kisebb repülőgép engedély és repülési terv nélkül lépett Ausztria felől a magyar légtérbe – áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

A riasztás előtt a magyar hatóságok, az osztrák hatóságok és az olaszországi NATO-parancsnokság is megpróbálta beazonosítani a légi járműveket. A vadászgép 10 óra 50 perckor a levegőbe emelkedett, majd Balatonkeresztúrnál látta meg az akkor már leszálláshoz készülő, de a magyar légi irányításhoz be nem jelentkezett ultrakönnyű kategóriájú repülőgépeket. A helyszínen a rendőrség igazoltatta a német lajstromú gépeket és személyzetüket, ellenük hatósági eljárás indul. A JAS-39 típusú magyar Gripen 11 óra 35 perckor visszatért a kecskeméti bázisra.

A vadászgép riasztására a magyar légtér védelme és a magyar állampolgárok biztonsága érdekében volt szükség – áll a közleményben, mely így zárul: „A Magyar Honvédség ezúton is kifejezi köszönetét a Balaton térségében tartózkodó állampolgárok megértéséért, akiknek a repülés megzavarta hétvégi pihenését.”

Kapcsolódó hírek