Élménytábor Kunmadarason

MTI   ·   2012.05.09. 10:48

A kunmadarasi volt szovjet katonai repülőtér titkaiba nyerhetnek betekintést mindazok, akik jelentkeznek a május végén Berekfürdőn, illetve az egykori légi bázison rendezendő táborozásra.

„Föld alól felszálló repülőgépeket, rakétasilókat és egyéb légből kapott legendákat nem ígérhetünk, de ha valakit izgatnak a szovjet légierővel és a katonai repüléssel kapcsolatos tudnivalók, azokkal bőven szolgálhatunk” – mondta kedden Vándor Károly főszervező, a témával évek óta foglalkozó repüléstörténész.

A tábor ötletgazdájának közlése szerint a május 25–27. között tartandó program résztvevői először elméleti kiképzést kapnak Berekfürdőn A szovjet repülőtér titkai című kiállításon. A tárlaton látható katonai felszerelések, tárgyak és fotók döntően a közeli Kunmadarasról származnak, ahonnan 1991 áprilisában utolsóként repültek el Magyarországról a szovjet hadsereg vadászgépei. Emellett a hangárrá kialakított csarnokban a kalocsai, a kiskunlacházi, a sármelléki és a tököli repülőterekről összegyűjtött repülési relikviák is segítik az illúzió megteremtését.

Kellő elméleti felkészültség után a gyakorlati képzés következik, amelynek során a volt kunmadarasi katonai légi bázis felépítésével, a kiszolgáló szakágak, az alakulatok körleteivel, a hangártípusokkal és a harcálláspontokkal ismerkednek a résztvevők. Zárásul a tudnivalók birtokában a Pajzs-2012 elnevezésű hadgyakorlaton, a szervezők által előírt, zömmel szellemi erőpróbát igénylő feladatokat kell végrehajtaniuk, és a sikeresen szereplők oklevelet kapnak jutalmul.

Az egész tábort a katonás rend jellemzi majd, ébresztővel, reggeli tornával. Az ennivalót egy hajdani tiszti étkezdét idéző helyiségben tálalják fel. Szabad programként a táborlakók a berekfürdői gyógyvíz áldásos hatását is élvezhetik, megízlelhetik a repszeszt, hogy kellően ráhangolódhassanak a repülős dalok tanulására.

A szovjet katonai repterek titkait bemutató, 18 éven felülieknek ajánlott programra péntekig lehet jelentkezni.

Kapcsolódó hírek