Előzze meg már kisgyermekkorban a láb eldeformálódását!

iho   ·   2021.08.08. 12:00

Hatalmas mérföldkő egy család, pláne a gyermek életében, amikor egy kisgyermek elkezd önállóan lépegetni, majd járni. Ilyenkor nem csak a külső környezetet kell biztonságossá tenni a gyermek számára, hanem a járásához megfelelő cipőről is gondoskodni kell.

Mostani cikkünkben az egyik legnépszerűbb gyermekcipő márkéval, a DD steppel közösen vettük számba, hogy milyen elvárásnak kell megfelelnie egy jó gyermekcipőnek.

Nem lehet túl korán kezdeni az odafigyelést

Testünk teljes súlyát a lábaink viselik, így van ez a gyerekeknél is. A lábunk a bokával egy bonyolult együttműködésben dolgozik, amiben a legkisebb fizikai behatás, mint például a talaj minősége, a cipő vagy egy sérülés zavart okozhat. 

Ha ez a zavar tartósan fennáll, és nem jól oszlik el a súly a talpainkon, az deformitásokhoz vezet, mely a későbbiekben további ízületek (csípő, térd, gerinc) elváltozását okozhatja. 

A lúdtalp

A leggyakoribb elváltozások egyike a lúdtalp, másnéven boka, vagy -harántsüllyedés. Kisgyermekkorban a talpak még zsírpárnásak, ez azonban eltűnik a járáshoz kellő izommunka következtében. A lúdtalp egyik előidézője, amikor a zsírpárna eltűnésekor a sarokcsont felső része és a boka befelé fordult helyzetben marad, így a boltozat nem tud kellően kialakulni.

Igyekezzünk megelőzni a bokasüllyedés kialakulását, hogy gyermekünk ne szenvedjen felnőttkorában a következményeitől!

Mire figyeljünk?

  • Ne erőltessük a járást!
  • Mindig, amikor van lehetőségünk, mezítláb járassuk gyermekünket
  • Túlsúly esetén nagyobb terhelésnek van a láb is kitéve, így figyeljünk oda az elhízás elkerülésére
  • Gyenge izomzat esetén nagyobb az esélye a lúdtalp kialakulásának, ezért erősíteni kell ezen a területen is az izomzatot, de ne terheljük túl
  • Olyan cipőt válasszunk, ami tartja a gyermek bokáját

Ha megfelelő cipőt keres gyermeke számára, nézze meg a Minimanó gyermekcipő kínálatát, ahol számtalan DD step cipő sorakozik!

Mire figyeljünk a cipő kiválasztásánál?

  • Hátul, a bokánál erős legyen a kérge, mert ez fogja megakadályozni a boka bedőlését
  • A cipő talpa legyen könnyű és hajlékony, vegye fel a talp gördülését
  • Természetes anyagokból készüljön
  • Kövesse a láb méretét, ne legyen se túl kicsi, se túl nagy. Ne szorítsa sehol a gyermek lábfejét, lábujjait
  • A belsejében ne legyenek lényeges emelések, ezzel is kényszerítve az izmokat a fejlődésre

Mi a teendő, ha lúdtalpra gyanakodunk?

Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek a helyesen felépített cipő kritériumaival, illetve segítsék gyermekük izomzatának fejlődését.

Ha úgy látjuk, hogy gyermekünk bokája befelé dől, vagy nem alakult ki rendesen a boltozata, esetleg gyakran jelzi, hogy fáradt a lába, mindenképp mutassuk meg gyermek ortopédusnak. A betegség korai szakaszában gyógytornával még kezelhető. 

A betegség súlyosbodásának a megakadályozását pedig sarokemeléssel, betétekkel lehet elérni.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek