Elsőként Irakban

Trautmann Balázs   ·   2014.05.15. 19:00
irak_texan000

Az amerikai külügyminisztérium hivatalosan is rábólintott arra a fegyverexport-engedélyre, amely összesen huszonnégy Beechcraft AT-6C Texan II könnyű támadógép értékesítéséről szól. A 790 millió dolláros bevásárlás során az iraki légierőhöz kerülő támadógépek mellé tartalékként két Pratt & Whitney Canada PT-6A-68 hajtómű, két ALE-47 elektronikai önvédelmi és/vagy két AN/AAR-47 rakétakilövésre figyelmeztető rendszer, a műhold alapú navigációhoz CMA-4124 vevőegységek, s persze a szükséges kopó-fogyó pótalkatrészeket is érkeznek majd a gépek mellé. A vételárba beletartozik a hajózók és a gépeket kiszolgáló műszaki személyzet kiképzése, illetve a gépek Irakba szállítása is.

A képre kattintva galéria nyílik

Az üzlet két szempontból is figyelemre méltó. A Beechcraft elsőként tudja a sokat reklámozott, a szegény országok légierejének egyszerűen üzemeltethető de precíziós támadásokra alkalmas támadógépének szánt AT-6C-t külföldre szállítani. A típus elveszítette Afganisztánt: 2013 februárjában az amerikai légierő a legnagyobb konkurensnek számító típust, a gyakorlatilag szinte azonos kialakítású Embraer A-29 Super Tucano-t választotta az afgán légierő leendő könnyű támadó repülőgépének. Afganisztán összesen húsz A-29-est állíthat majd hadrendbe.

Az AT-6C elbukott a hazai pályán is: az amerikai légierő könnyű támadó és felfegyverzett felderítő repülőgépek beszerzésére szóló pályázatát 2011 novemberében szintén az Embraer A-29 Super Tucano nyerte – annak ellenére, hogy a Beechcraft T-6C Texan II-es az amerikai légierőnél és a haditengerészetnél is alap- és középhaladó kiképző repülőgépként áll hadrendben. A 2011-es kudarcot hosszas jogi csatározás követte, de egyelőre zavartalanul folyik az A-29-esek rendszeresítésének előészítése, a gépek gyártása.

S figyelemre méltó az is, hogy az iraki légierő egy, alacsony intenzitású hadműveletekben, nem előkészített repülőterekről költséghatékonyan üzemeltethető, precíziós csapásmérésre alkalmas repülőgépet állít hadrendbe. A típus kitöltheti az idén érkező Lockheed Martin F-16IQ Block 52-es vadászbombázók és a felfegyverzett Cessna C-208B Caravanok közötti teljesítménykategóriát.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek