Eltávolítsuk-e a celofánt a szivarról a humidorba helyezés előtt?

iho   ·   2023.05.01. 12:00

A szivartárolás optimális körülményeinek megteremtése nagyon lényeges a szivarok ízének, füstjének élvezete szempontjából, ezért a szivarosok egyik legfontosabb feladata az ideális hőmérséklet és páratartalom biztosítása.

Egy mesterien megmunkált dohányrúdból csak úgy hozhatja ki legjobb ízt, ha biztosítja a frissességét a tárolás során. Az ideális hőmérséklet és a megfelelő nedvességtartalom mellett fontos az is, hogy a szivartartó dobozban az egyes szivarok ne vegyék át egymás aromáját. Ezt megfelelő elválasztókkal biztosíthatjuk, illetve ennek hiányában úgy, hogy nem távolítjuk el róluk a celofáncsomagolást. Ez azonban ízlés kérdése is, a szivarosok között sincs egyetértés, így mindenki hagyatkozzon a saját tapasztalataira e témában. 

A védelmező humidor

A szivarok érzékenyek a környezeti hatásokra, ezért megfelelő tárolásukról gondoskodni kell még rövid időre, egy utazás alkalmával is, amelyhez a Humidorshop.hu utazóhumidorjai nyújthatnak segítséget. Biztonságban tartják a szivarokat, nem engedik azok megtörését, kiszáradását, így garantálják a füstölési élményt akkor is, amikor üzleti útra vagy családi nyaralásra megy.

A szivarok hosszabb ideig történő tárolásához, érleléséhez a humidorok biztosítják az optimális hőmérsékletet (18-21℃) és páratartalmat (68-72%). A szivartartó dobozok külső borítása készülhet fából, bőrből, fémből vagy akár kőből is, azonban a belső fal anyaga ideális esetben spanyol cédrus, amely több szempontból is előnyös:

  • Szerkezeti sajátossága révén stabil klímát biztosít a dobozban, a felesleges nedvességet elszívja.
  • Védelmet nyújt a szivart károsító dohánybogarak ellen.
  • Kedvez a szivarok érési folyamatainak.
  • Pozitív hatást gyakorol a dohányrúd ízére.

Hogy néz ki egy humidor?

Léteznek egészen kicsi, 5-20, de akár 80-150 szál szivar tárolására szolgáló humidorok, humidor szekrények, sőt még ennél jóval nagyobb humidorszobák is. 

A humidorok megjelenése rendkívül változatos, a klasszikus, elegáns szivartartó dobozok mellett találkozni merész és dizájnos darabokkal is, így a széles kínálatból mindenki kiválaszthatja a számára leginkább tetszőt, megfelelőt.

Abban azonban minden minőségi humidor megegyezik, hogy rendkívül jól záródó fedéllel, erős zsanérokkal, valamint spanyol vagy amerikai vörös cédrus, esetleg hondurasi mahagóni belsővel rendelkezik. 

Egyes márkák a nagyobb méretű dobozokat elválasztókkal szállítják, de igény szerint külön is vásárolhat a humidorhoz való dividereket. 

Kell-e a celofán a szivarra a tárolásnál?

A legtöbb szivart celofánba csomagolva szállítják a sérülések megelőzése érdekében, de vannak gyártók, akik cédrusfóliát használnak ennek érdekében. Ez jellegzetes ízt kölcsönöz a szivarnak, ezért sokan azonnal eltávolítják róla, amikor a humidorba helyezik.

Sok szivaros szerint a celofánt nem szükséges eltávolítani, csupán a 2 végén meglazítani a jobb szellőzés érdekében, mert védelmet nyújt az aromák keveredése ellen. Ugyanezt érheti el, ha elválasztót használ.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek