Eltűnt tajvani halászhajók: rejtélyek és megoldások

iho/hajózás   ·   2023.02.28. 18:00
tajvanhalász

Két halászhajót is vesztett a napokban a szigetország: még február 18-én tűnt el egy, a dél-tajvani Pingtungból kihajózó tonhalhalászhajó, a Seng Fen, a Lien Sheng Fa pedig viharba futott és járt szerencsétlenül. 

A Seng Fen a Karolina-szigetek legnyugatibb szigetcsoportja, a Palau-szigetek egyik tagjától, Malakaltól mintegy négyszáz kilométernyire adott magáról utoljára hírt. Miután az automatikus helyzetmeghatározó rendszere (AIS) nem küldött tovább jeleket, Tajvan segítséget kért a hajó felkutatása érdekében Palautól és a „közeli” Fülöp-szigetektől, továbbá az Egyesült Államoktól – a halászhajót kutatórepülőgépekkel, illetve a közelben tartózkodó tajvani halászhajókkal keresték, mindeddig sikertelenül. Tajvan ezen a héten további két parti őrhajót is a helyszínre küldött.

Február 23-án a Lien Sheng Fa halászhajóval szűnt meg a kapcsolat. A tajvani kapitánnyal és tizenöt fős indonéziai legénységgel hajózó bárkának utolsó ismert pozíciója az Indiai-óceánban fekvő Mauritius szigetállamtól északkeletre volt. A Lien Sheng Fa esetében azonban nem övezi rejtély a hajó sorsának alakulását: eltűnésekor vonult át a térségben a Freddy trópusi ciklon – a mauritiusi CGS Barracuda járőrhajó néhány nappal később már csak a szerencsétlenül járt, felborult halászhajót találta meg. A legénységet eltűntként tartják nyilván.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek