Emlékév a székesfehérvári repülés százéves jubileuma tiszteletére

MTI/iho   ·   2016.03.02. 19:14

A székesfehérvári repülés százéves jubileuma tiszteletére rendezett 2016-os emlékév szervezője a Székesfehérvári Repüléstörténeti Alapítvány, Székesfehérvár önkormányzata és az Albatrosz Repülő Egyesület, fővédnöke Cser-Palkovics András polgármester.

Az önkormányzat kommunikációs központjának szerdai közleménye szerint száz évvel ezelőtt, 1916. augusztus 2-án az akkori polgármesternél a hadügyi kormányzat két megbízottja jelent meg, és közölték, a város határában léghajós alakulat telepítéséhez szükséges létesítmények építésébe fognak. A sóstói katonai bázis születésétől napjainkig több korszakot különböztetnek meg: a katonai légi bázisok kialakítását 1916 és 1945 között, illetve a második világháborús harcokat, a világégés utáni éveket nagyjából a rendszerváltásig, majd napjaink sport- és polgári repülését.

A városvezetés elkötelezett abban, hogy a repülés hagyományát továbbvigye, és a megújult börgöndi repülőtéren minden fehérvári hasznára váljon. A programok közül kiemelkedik és az emlékév legérdekesebb és legnagyobb szabású programja egyértelműen a szeptember 11-i börgöndi repülőnap lesz. Mivel idén Kecskeméten nem lesz repülőnap, ezért a börgöndi lesz a legnagyobb az országban. A százéves jubileumi év tervezett programjai között van egy iskolásokat megszólító repüléstörténeti verseny. Az elkészített, zsűrizett maketteket az elképzelések szerint kiállítanák a városházán, majd végleges helyük a székesfehérvári Repüléstörténeti Múzeumban lenne.

Az emlékévben készülnek kiadványok, filmek, lesznek szabadegyetemi előadások, szerveznek konferenciát. Terveznek jubileumi repüléstörténeti kiállítást a Vasvári Pál Általános Iskola pincegalériájában, illetve méltó emléket kívánnak állítani Rotter Lajosnak: a kitűnő szakember a harmincas évek zseniális repülőmérnöke, két világhírű, Székesfehérváron készült és világcsúcsokat elérő vitorlázó gép, a Karakán és a Nemere tervezője és megépítője volt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

 

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.