Érdekességek, amikről neked is érdemes tudnod

iho   ·   2022.11.01. 12:00

Az iskolában rengeteg dolgot megtanítanak a gyerekeknek. Később aztán felnőttkorban maga dönti el az ember, hogy továbbtanul, vagy inkább munkába áll, amint lehet.

Mindig lehet valami újat tanulni

Bárhogyan is döntöttél, abban biztosan egyetértesz, hogy akárhány iskolát is végez el valaki, mindig lehet neki újat mondani. Nincs az a polihisztor, aki tényleg értene mindenhez, még akkor sem, ha néhányan ezt állíták magukról. Időnk véges, egész egyszerűen lehetetlen a világ összes tudását megismerni, pláne elsajátítani.

Erre talán nincs is szükség, ugyanakkor mindig érdemes felcsippenteni egy-egy információmorzsát, ha az embernek engedi az ideje. A Keresztlabda oldalán található Napi érdekességek rovat cikkei közül néhány pusztán szórakoztató, míg mások igen tanulságosak is egyben.

Az egyik ilyen az éttermi szokásokkal kapcsolatos. Ebből megtudhatod, hogy hogyan jelezhetsz a pincér számára szavak nélkül pusztán az evőeszközökkel. Ha megfogadod a cikkben leírtakat, akkor biztosan nem fog legközelebb kellemetlen meglepetés érni, és nem fogják idő előtt elvenni előled a tányért.

Néha lehet azért pusztán szórakozni is

Nem kell persze feltétlenül mindenben a tanulságot keresni. A vantablackról, azaz a világ legsötétebb anyagáról szóló írásnak valljuk be, túl sok gyakorlati haszna nincsen, mégis jó néha megtudni olyan érdekességeket, hogy voltaképpen létezik a feketénél is feketébb anyag.

Vannak írások a szóban forgó oldalon, amelyek hasonló érdekességeket tartalmaznak. Van a világon három ugyanolyan vulkanikus tó, amelyeknek mégis más a színük. Erre is megvan a magyarázat, mint ahogyan arra is választ kaphatsz, hogy mennyi vizet képesek kiszorítani a világ legnagyobb tengeralattjárói.

Akár próbára is teheted magad

Ha nem csak olvasgatnál, hanem tesztelnéd is a tudásod, logikai képességed, akkor a Keresztlabda weboldalán találsz kvízeket is. Különféle témákra bontották az alkotók a kvízeket, így találsz matematikai, irodalmi, történelmi és retró témájú feladatsorokat is.

Ha szeretnél játszva tanulni, akkor kifejezetten neked találták ki a Tudáspróba rovatot. Itt olyan kédésekre kell válaszolnod többek között, hogy melyik a világ legkisebb szigetországa, mi a legerősebb valuta, hány ország használ eurót, vagy hogy melyik megyében találhatók az adott települések.

Vannak olyan tesztek is, amik nem a lexikális tudásra, hanem pusztán a logikus gondolkodásra alapulnak. Mindegyik kvízben közös az, hogy több válaszlehetőség közül bökhetsz rá arra, amelyik szerinted a helyes megfejtés. Így azért könnyebb a dolgod, mintha fejből kellene megmondanod a válaszokat, hiszen akár tippelhetsz is. Jó stratégia alapvetően, ha kizárásos módszerrel gondolkozol a nehezebb kérdések esetében, hiszen gyakran előfordul, hogy a válaszlehetőségek közül valamelyik kilóg a sorból.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek