Ezekre figyeljünk a biztonságos síelés érdekében

iho   ·   2023.01.27. 13:00
00_biztonsagos_sieles

A síelés az egyik legnépszerűbb téli sport, rengetegen űzik kisebb-nagyobb rendszerességgel. Nemcsak kiváló családi, baráti program lehet, hanem a jó levegőn végzett fizikai aktivitás kikapcsol, feltölt, felfrissít és nem utolsó sorban remek élményekkel gazdagít.

Azonban mint minden sportnak, ennek is megvannak a maga veszélyei, amelyek elkerülése érdekében sok mindenre kell odafigyelnünk. Ilyen a szabályok ismerete, a védőfelszerelések viselése, a megfelelő fizikai állapot és általában a körültekintés, előzékenység. Mostani cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva sokat tehetünk a biztonságos síelés érdekében. Nézzük is ezeket

Milyen szabályok vonatkoznak a síelésre?

Bár a síelés verseny- és tömegsport is egyszerre, a zsúfolt téli sípályákon inkább utóbbi jellege dominál. Itt elsősorban nem gyorsabbnak kell lenni a többi síelőnél, hanem odafigyelni rájuk. Az előzés természetesen megengedett, amennyiben elegendő hely marad a biztonságos manőverezésre akkor is, ha az előttünk haladó síelő szándékosan vagy akaratlan hirtelen mozdulatokat, irányváltásokat tenne.

Bármikor alakulhat úgy, hogy gyalog kell lefelé ereszkednünk vagy éppen a hegynek felfelé tartanunk – ez mindaddig szabályos, amíg a pálya szélén történik. Megállni alapvetően tilos, kivéve a pálya szélén, biztonságos helyen és természetesen akkor, ha az feltétlenül szükséges, például egy baleset elkerülése céljából.

Fontos, hogy mindig a képességeinknek megfelelően haladjunk, legyünk figyelemmel az időjárási és látási viszonyokra, a terep állapotára és természetesen a pálya nehézségére. A Nemzetközi Sí Szövetség kiadott egy 10 pontból álló szabályzatot, amely mintegy sípályákon betartandó KRESZ-ként funkcionál – csúszás előtt érdemes legalább egyszer elolvasni, ha idáig még nem tettük volna meg. A szabályok ismerete és betartása mellett pedig nagyon fontos, hogy mindig felkészülten, alkalmas fizikai állapotban, a megfelelő védőfelszereléssel vágjunk neki a hófödte leejtőknek.

3 + 1 tipp a biztonságos síelés érdekében

A szabályok maximális betartása mellett is történhetnek véletlen balesetek, nemcsak a rutintalanság, hanem egy nem várt bukkanó vagy felfagyás is okozhat kellemetlen meglepetéseket. Ahhoz, hogy minimalizáljuk az ilyen eshetőségek számát, ha pedig a balesetet elkerülni nem tudjuk, a legkisebb mértékre csökkentsük a sérülés veszélyét, minden esetben érdemes betartani az alábbiakat!

1. Figyeljünk a megfelelő kötésekre

Legyen a lécünk saját vagy kölcsönzött, fontos, hogy a kötések minden esetben legyenek tűpontosan beállítva. Egy síkölcsönzőben ez a rutin része, éppen ezért kell különösen odafigyelni, hogy megbízható szaküzletben végeztessük el – a rossz kioldási beállítások ugyanis a térd- és lábsérülések elsődleges okai. A síléceket úgy tervezték, hogy bizonyos mértékű nyomás esetén lecsatoljanak a súlyos sérülések elkerülése érdekében, például ha egy esés közben beakadnának valahol.

2. Mindig használjunk védőfelszereléseket!

A biztonság fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen meglepődnénk, hogy néha mekkora sebességgel száguldunk lefelé a hegyről. Ezért a bukósisak síelés közben ugyanolyan fontos, mint motorozás közben, a jeges lejtő is lehet ugyanolyan kemény, mint az aszfalt.

A síszemüveg nemcsak szemünket óvja, hanem összességében javítja a látási viszonyokat, szélben pedig a símaszk is elmaradhatatlan kellék. Valamint az olyan kiegészítők sem akadályozzák a kényelmes mozgást, mint a különböző protektorok, cserébe viszont a biztonságot jelentősen javítják, ezért ezek használatát is érdemes megfontolni.

3. Öltözködjünk rétegesen!

A hegyi időjárás kifejezetten változékony lehet, a hőmérséklet a napsütés ellenére is könnyen fagypont alá süllyedhet. Ezért mindig rétegesen öltözködjünk, válasszunk izzadságelvezető aláöltözetet, fölé pedig légáteresztő tulajdonságokkal bíró ruházatot, hogy a testhőmérsékletünket megfelelő szinten tartsuk. Ha túlhevülünk, könnyebben fázunk meg, a hideg izmok és inak pedig sokkal sérülékenyebbé válnak.

+1 Hozzuk magunkat formába síeléshez

Amíg az osztrák síelő akár egy sípálya mellé is születhet, nekünk magyaroknak általában évente 1-2 hétre adatik meg a csúszás öröme, gyakran egy adagban letudva az éves mennyiséget. Ezért fontos, hogy megfelelő fizikális állapotban legyünk már az indulás pillanatában. Hozzuk magunkat jó kondiba, de vegyük figyelembe azt is, hogy a síelés erősen terheli a térdet, ezért vitaminok, táplálékkiegészítők mellet egy ízületvédő készítmény is a segíthet csökkenteni a sérülései kockázatát.

A síelés nem mentes a veszélyektől, ugyanakkor, mint láthattuk, nagyon is sokat tehetünk biztonságunk érdekében. Ahogy a fejünket az ütésekről, úgy a térdeinket és lábainkat is óvnunk kell a hirtelen erőbehatásoktól, rándulásoktól – ezt a célt szolgálja a térdvédő használata vagy a lécek leoldása. Izmaink és szalagjaink védelme szempontjából a megfelelő fizikai állapot mellett fontos az alkalmas ruházat, a csúszás előtti bemelegítés, a kifejezetten nagy igénybevételnek kitett térdeket pedig valamilyen ízületvédő készítménnyel tehetjük ellenállóbbá a sérülésekkel szemben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek