Ezért kell megszabadulnia a penésztől

iho   ·   2021.01.04. 12:00

Rendkívül bosszantó, amikor észrevesszük a penészgomba jellegzetes foltjait a falakon. Azonban a fekete gombatelepek nem csak a kényelemérzetünket csökkentik. Komoly fizikai panaszokat is okozhat, ha hosszú időn keresztül penészes környezetben élünk. Szerencsére több eszköz is elérhető, amellyel megszüntethetjük az otthonunkat elcsúfító gombatelepeket.

Ügyeljen otthonában a páratartalomra!

A penészgombák a nedves élőhelyeket kedvelik, enélkül nem lehetnek életképesek. Ezért is van az, hogy a lakásunk páratartalmának megfelelő szinten tartásával megelőzhetjük a penésztelepek kialakulását. 

A túl magas páratartalmú helyiségekben a pára lecsapódik az arra alkalmas felületeken. Ezek a nedves falrészek, fugák, bútorok kiváló táptalajául szolgálnak a penészgombának. Ügyeljünk hát arra, hogy a belső tereink levegőjének nedvességtartalma 45-55 százalék között legyen. Ez a szint az ideális ugyanis az emberi szervezet számára. Ezt a különböző páratartalom-mérőkkel könnyedén ellenőrizhetjük. 

Mitől lesz magas a levegő nedvességtartalma?

Ahhoz, hogy túl magas legyen otthonunk levegőjének páratartalma, több tényezőnek is teljesülnie kell. Hozzájárulhat a nem megfelelő szellőztetés. A régebbi kivitelezésű épületekben sokkal kisebb eséllyel jelennek meg a penészfoltok. Ennek az az oka, hogy évtizedekkel ezelőtt még nem volt olyan tökéletes a nyílászárók szigetelése. Az ajtók és az ablakok melletti apró rések biztosították a folyamatos légcserét. Így nem szorult be a zárt térbe és nem gyűlt fel a pára a levegőben. 

A háztartási tevékenységek javarésze is párolgással jár. A felmosás után felszáradt padlóról a levegőbe jut a felmosóvíz. Amikor zuhanyozunk, vagy a fogunkat mossuk, szintén nedvességgel telítődik a légtér. Ez fokozottan jellemző a beltéri teregetésre és a főzésre is. A készülő ételek ontják magukból a párát, amelyet egy idő után a levegő nem bír tovább eltárolni. A légtér túlnedvesedését könnyedén megelőzhetjük egy minőségi páramentesítő készülékkel.

Ezért csapódik ki a nedvesség

Ahhoz, hogy a nedvesség megjelenjen a helyiség felületein, a levegőnek el kell érnie a harmatpontját. Ez alacsonyabb hőmérséklet, mint egy átlagosan fűtött lakás szobahőmérséklete. Ez az oka annak, hogy a nedvesség a hideg, nem megfelelően szigetelt falakon jelenik meg. 

Ugyancsak alacsonyabb a vízvezetékek csöveinek környékén és a csempék közötti fugákban is a hőmérséklet. Különösen nagy problémát jelent, ha a falak alulról, a talaj felől szívják magukba a vizet. A talajvíz folyamatosan nedvesen és hidegen tartja a belső falfelületet is, ez pedig maga a mennyország a penészgombáknak.

Így károsítja szervezetünket a penész

Ha a penészfoltokat már látjuk a falon, biztosak lehetünk abban, hogy spórák millióit lélegezzük be folyamatosan. Ez pedig köhögést, szemirritációt, bőrviszketést, alvászavart, hangulatzavarokat és idegrendszeri tüneteket is okozhat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek