Friss tanker, öreg bombázó, a hidegháború hőse

iho/repülés   ·   2011.07.17. 07:21
Vulcan_takeoffcr

Fairfordban, a legnagyobb európai katonai repülőtalálkozón, a Royal International Air Tattoon mutatkozik be a nagyközönség előtt a Királyi Légierő egyik vadonatúj, még rendszerbe sem állított  tankológépe, amelyet az A330-as alapján fejlesztettek ki, és amely nem sokkal leszállása után a Voyager, vagyis Utazó nevet kapta.

Az eddig leszálltott két tanker egyikeként a gép Boscombe Down légitámaszponton állomásozik, és most végzi az őszi hadrendbe állítás előtti utolsó próbarepüléseit, többek közt a RAF Tornado GR4-eseivel  gyakorolja a légitankolási eljárásokat. A gépek várhatóan októbertől állnak szolgálatba a Fairford szomszédságában lévő Brize Norton légibázison.  A Voyager-flotta 14 átalakított A330-asból áll majd.

Ugyancsak a hétvégén zajló Air Tattoo sztárja az oldtimerek egyik legszebbike és legnagyobbika, az egykori RAF-bombázó, a Vulcan, amelyet néhány éve egy adományokból működő alapítvány restaurált és tett repülőképessé. Másodpilótája részt vett abban a legendás akcióban 1982-ben, amikor a Vulcanok angliai bázisról startolva leszállás nélkül, számos légitankolással érték el és bombázták az argentinok megszállta Falkland-szigeteket.

Még csütörtökön szállt le az angliai bázis pályájára az ukrán légierő két gépe, egy IL-76-os, meg az örökös airshow-sztár, a Szu-27 Flanker. A termetes vadászbombázó azonban, csakúgy, mint tavaly nálunk Kecskeméten, ez alkalommal csak a statikus kiállítás sztárja.

Kapcsolódó hírek