Felújított D55 Szépjuhásznén

Arnold Balázs   ·   2013.11.16. 13:30
kiskep_d55

Elkészültek a Domino 55 típusú biztosítóberendezés kezelőpultjának átfogó felújításával a Gyermekvasút Szépjuhászné állomásán. A jelfogós berendezést és nyomógombos pultját 1973-ban helyezték üzembe. Azóta többször is átalakították, javították, ám ilyen volumenű felújítás eddig még nem volt.

Hiába a pult felületét védő plexi fedlap, a négy évtizednyi folyamatos használat során a kockák felülete megkopott, a feliratok és a festett ábrák egyre kevésbé látszódtak. A visszajelentő fények izzói előtt lévő, színes műanyag lapok is elkoszolódtak, egyesek elmozdultak, néhányuk pedig már hiányzott. Néhány nyomógombnál a koszolódás és a rugók elgyengülése miatt érintkezési hiba is előfordult, ami megnehezítette a munkát.

A felújított pult<br>(fotók: Koncz János/MÁV-Vonatösszeállítás)

A Domino biztosítóberendezés egyik előnye, hogy nem csak a jelfogóegységek, de a kezelőpult elemei is szabványosak, tipizáltak. Így az egységek, a kockák könnyen és gyorsan cserélhetőek, így a hibás kockákat könnyen lehet ideiglenesen lehet pótolni, amíg azokat felújítják.

A felújítás első lépése 2013 áprilisában a kockák kiemelésével kezdődött. Helyükre sok más pultból származó kockák lettek beépítve. A kiszerelt kockákat a kelenföldi biztosítóberendezési szakasz egyik lelkes munkatársa újította fel. Az elemek felületét letisztította, simára csiszolta, majd ahol kellett, ott a felületüket kijavította. A szerkezetileg javított lemezek ezt követően kapták meg jellegzetes pasztellzöld alapszínüket, majd a rendeltetésüknek, funkciójuknak megfelelő egyéb ábrákat, jelöléseket és feliratokat.

A felújítás előtt

A felújítás a kockák belsejére is kiterjedt. A szakember elemi alkatrészekre szerelte a kockákat, az alkotóelemeket megtisztította, a hiányzókat pedig pótolta. A felújított kockák folyamatosan kerültek vissza Szépjuhászné pultjába. Egyes elemek felújítása hosszabb ideig tartott, mert valamely alkatrészük csak nehezen volt beszerezhető, vagy éppen hosszabb határidővel vállalták az összetett feliratok gravírozását. Az utolsó felújított Dominó-kockát 2013. július 16-án kedden építették be. Az őszre maradt azonban a pultot védő plexi lap cseréje. Ezt az eredeti alapján, egyedileg készítették. Ezzel a fedlap beépítésével befejeződött a szépjuhásznéi Domino kezelőpult felújítása.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek