Fizetős utak Szlovéniában – Amit tudnod kell (2023)

iho   ·   2023.08.30. 09:35
00_szlovenia_fizetos_utak

Szlovén utazásunk megkezdése előtt mindenképpen fontos tájékozódni a közlekedési szabályokról, szokásokról. Ezek részeként a díjköteles útvonalak ismerete és az autópálya matrica megléte kiemelten fontos. Ebből a cikkből minden hasznos információt megtudhatsz, amit a fizetős utakról tudnod kell.

Mit kell tudnod a rendszerről?

A szlovén autópálya fizetési rendszer alapvetően nagyon felhasználóbarát, hiszen gyors és rugalmas használatot tesz lehetővé. Ez jó hír az ide érkező turisták számára, hiszen semmiképpen nem fogunk elveszni a részletekben.

Alapvetően fontos tudni, hogy az országban digitális autópálya matricát használnak. A korábban használatban lévő és nálunk is ismert szélvédőre ragasztós megoldás már nem elérhető.

A közlekedés megtervezésének szempontjából hasznos információ, hogy a szlovén autópályák és gyorsforgalmi autóutak mind díjkötelesek. Az öt fő autópályán felül a fő gyorsforgalmi utakat is fontos ismernünk, hiszen ez biztonságos közlekedést és rövidebb menetidőt tesz majd lehetővé. Ezeken felül pedig természetesen az utazásunk megtervezésében is sokat segíthet.

Mely útvonalakon kell figyelned?

Ahogyan azt fent említettük, az országban öt fő autópálya van, melyek Szlovéniából a környező országokba vezetnek:

  • A1 – Ausztria–Maribor–Celje–Ljubljana–Koper
  • A2 – Ausztria–Jesenice–Ljubljana–Obrežje
  • A3 – Divača–Fernetiči
  • A4 – Maribor–Gruškovje
  • A5 – Maribor–Pince

A fentieken felül néhány gyorsforgalmi út esetében is szükséged lesz a korábban már említett digitális matricára:

  • H3 – Ljubljana északi
  • H4 – Razdrto–Vrtojba
  • H5 – Koper
  • H6 – Koper–Lucija
  • H7 – Lendva

Ezekről az útvonalakról érdemes egy térképet is megnézned, hiszen mindez a stresszmentes közlekedést segíti majd az itt töltött idő során.

Ezen útvonalak elkerülése szinte lehetetlen, hiszen már a Magyarországról való ide érkezés is az egyik autópályán keresztül történik majd. A határátkelés után sem érdemes kerülő utakat keresni a spórolás reményében. Hiszen ezek biztosan meghosszabbítják és nehezítik majd utazásodat. Mindez pedig a benzinköltség megnövekedésében is látszódni fog.

Hogyan vásároljunk matricát?

Az utazáshoz szükséges matricát természetesen az indulás előtt kell majd megvennünk. A digitális rendszernek köszönhetően azonban mindezt otthonunk kényelméből tehetjük meg. A kényelem mellett a rendszer további nagy előnye a gyorsaság – ugyanis mindösszesen pár percre lesz szükségünk a matrica beszerzéséhez.

A vásárláshoz a https://vignetteslovenia.si/hu/ oldalát kell majd meglátogatnunk. Itt elsődlegesen a matrica fajtáját kell kiválasztanunk: ehhez szükséges a gépjármű kategóriájának kiválasztása, valamint az időtáv meghatározása. Nézzük, hogy milyen lehetőségek vannak:

  • Motor, személygépjármű, valamint MPV
  • Heti, havi és éves matrica

A fenti két tényező kiválasztása után kell majd megadnunk az alapvető adatokat mind az autó, mind saját elérhetőségünk kapcsán. Itt különösen fontos a rendszám, valamint az email cím helyes megadása. A rendszám fontosságának oka, hogy az alapján kerül be a matrica megléte a rendszerbe. Email címünk pedig azért fontos, mert ide érkezik majd a vásárlásról kapott visszaigazolás. Ezeket legalább kétszer ellenőrizzük tehát!

Az adatok megadása után már csak a fizetés marad hátra. Itt a rendszer rugalmasan számos opciót kínál, melyek közül választva egy-két percen belül meg is történhet a fizetés.

Hogyan történik az ellenőrzés?

A vásárlás után természetesen az ellenőrzés is része a rendszernek. Ennek kapcsán annyit kell tudnod, hogy az útvonalakon felszerelt és kiépített kamerarendszer segítségével történik az ellenőrzés. A rendszám alapján azonosítják be a matrica meglétét vagy éppen annak hiányát. Tehát a matrica megvétele és kifizetése után további teendőd nincsen.

Ahogyan láthatjuk, a szlovén autópálya matrica rendszer valóban könnyű és rugalmas használattal rendelkezik. Nagy előnye, hogy nem kell a tényleges matrica szélvédőre történő felragasztásával bajlódnunk. Nagyban segítheti a stresszmentes utazást továbbá, hogy az indulást megelőzően meg tudjuk vásárolni. Nem szükséges tehát a benzinkúton történő megállás és az ezzel járó kitérő sem.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek