Földön a C–27-esek

iho/repülés   ·   2012.07.19. 09:49

Földre kényszerültek az amerikai C–27J típusú szállítógépek, miután az egyik gép repülésvezérlő rendszere meghibásodott egy gyakorlórepülés során. Ezt követően elrendelték a gépek repülési tilalmát és az eset kivizsgálását – olvasható a Jetfly összefoglalójában. A légierőnél bíznak benne, hogy a hiba okát gyorsan, egy-két héten belül fel tudják fedni a gép gyártójával karöltve, és ezt követően nem lesz már szükség óvintézkedésekre, a gépek pedig újra a levegőbe emelkedhetnek.

A Légi Nemzeti Gárda, amely a típus egyetlen üzemeltetője az USA-ban, a meghibásodást követően közleményben hívta fel a többi C–27-est és a régebbi G.222-est üzemeltető ország figyelmét a felmerült problémára, és javasolta számukra, hogy ők is vizsgálják át a gépeiket.

A repülőesemény egyébként csupán három héttel a típus afganisztáni missziójának vége után történt. Az ország vezetése a tervek szerint, a Légi Nemzeti Gárda tiltakozása ellenére leállítaná a C–27J-programot, a megvásárolt 21 gépet pedig kivonnák a hadrendből.

Kapcsolódó hírek