Forgalomba állt az első Kiss a Tápióbahnon

iho   ·   2021.10.18. 15:00
1572_T20V5127_211018_

Az emeletes vonatflottából immár tizenöt jármű szállítja az utasokat.

A MÁV-Start Kiss motorvonatai nagy népszerűségnek örvendenek az elővárosi térségben. A hatszáz ülőhelyes motorvonatok közül a váci vonalon már tíz, a ceglédin pedig négy Kiss szerelvénnyel találkozhatnak az utasok. Október 18-tól pedig a Budapest–Újszász–Szolnok (120a) vasútvonalon is forgalomba áll az első emeletes vonat, ami szolnoki csíkos ingát vált ki. A tervek szerint összesen tíz szerelvény közlekedik majd ezen a vonalon. A hagyományos szerelvények új, modern vonatokra való cseréje ezeken a vonalakon jobb menetrendszerűséget eredményez a Kiss motorvonatok kedvezőbb menetdinamikája miatt – írja a MÁV sajtóközleménye.

Először érkezett Z60-asként emeletes motorvonat a Keletibe hétfőn (fotók: Vörös Attila)

A 120a vonali Kiss köszöntésére szervezett sajtótájékoztatón Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója is beszédet mondott. Kiemelte, hogy 2022 végétől a MÁV-Start szinte a teljes budapesti elővárosi forgalomban a kényelmes, korszerű és közkedvelt Flirt és Kiss motorvonatokkal szolgálja ki utasait. Ezzel párhuzamosan az előváros jelenlegi 47 ezer ülőhelyes kapacitását 2025-re 7,6 százalékkal, csaknem 51 ezer ülőhelyre kívánja növelni. A legnagyobb forgalmú vonalakat, a tervek szerint a nagykapacitású, emeletes motorvonatok fogják kiszolgálni. Egyike ezen vonalaknak mostantól a Budapest–Újszász–Szolnok vonal is. Az évente – a pandémiás időszak előtt – több mint nyolcmillió utas által igénybe vett újszászi vonal mentén lévő települések lakossága egy új dimenziót tapasztalhat meg az utazásban, mert a vasúttársaság fokozatosan leváltja Kiss motorvonatokra a korábbi, elavult járműparkot.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója

Jövő év végéig a megrendelt járművek mindegyike, összesen negyven Kiss állhat forgalomba. A Kiss motorvonatok elsősorban a budapesti elővárosi vonalakon közlekednek majd, a további közlekedési útvonalak tervezése is folyamatban van. A nyári időszakban már idén is jártak a Balatonra emeletes vonatok, hétvégente két emeletes szerelvény is érkezett fürdősvonattal Fonyódra: az egyik a 70-es vonalról, a másik a 100a-ról.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek