Géppuska helyett politikus

iho/repülés   ·   2011.08.25. 10:42

A speciális képességekkel rendelkező Osprey-k és tengerészgyalogos pilótáik ugyanakkor nem az elnököt fogják szállítani, hanem stábjának tagjait, illetve a szükséges felszereléseket, eszközöket. A Tengerészgyalogság 1. Helikopter Százada (azaz ismertebb nevén a HMX-1) négy olyan kényelmi készletet kíván beszerezni az MV-22B-khez, amelyekkel a katonásan rideg belsejű, géppuskával is felszerelt szállítógépek kicsit komfortosabbakká válnak. Fontos, hogy a berendezések moduláris kialakításúak legyenek, azaz gyorsan be- és ki is szerelhetőek, így a gépeket nem kell véglegesen átépíteni. A Tengerészgyalogság beszerzési irodája augusztus végéig várja a cégek ajánlatait.

Ennél azért nagyobb komfort jár a hírességeknek <br>(fotó: USMC)

A gép falai belülről zöld hangszigetelő borítást kapnak, amelyek eltakarják az elektromos és hidraulikus vezetékeket is. Az ülések, az ablakok szélei feketére változnak, függöny kerül eléjük. Hasonlóan feketére változik a gép padlózata, melyre szőnyeg kerül, a rámpán az alakulat logójával hímezve. Nem lesz ugyanakkor minihűtő, sem szivarpárásító doboz, így a gép alaposan elmarad a magán luxusjetek kényelmétől – s persze az elnöki Boeing VC-25-ösök szolgáltatásaitól is.

A „párnás” V-22-esekkel diplomatákat, hírességeket, fontos kormányzati tisztviselőket szállítanak majd. A billenőrotoros gépekkel a most használt CH-46E Sea Knight  tandemrotoros helikoptereket váltják fel. Az első Osprey-k a tervek szerint 2013-ban érkeznek az alakulathoz.

Tökéletesen karbantartott, megbízható – de már öregecske a CH-46E <br>(fotó: pprune.org)

Kapcsolódó hírek