Global Eye: svéd radar kanadai üzleti gépen

Kelecsényi István   ·   2016.02.23. 11:15
cim

A légtérellenőrzés, a repülő radarállomások a második világháború óta léteznek, és a korszerű hadviselésben egyre nagyobb szerepet kapnak. Ahogy az elektronika fejlődik, úgy csökkent a hordozó repülőgépek mérete. Talán a legismertebb légtérellenőrző repülőgép a Boeing 707 átépítésével tervezett és gyártott E-3 Sentry (Őrszem), amelyet az Amerikai Légierőn kívül Franciaország, az Egyesül Királyság, vagy éppen a NATO is rendszerbe állított. Ennek szovjet/orosz megfelelője az IL-76 platformra készített A-50 légtérellenőrző.

Az újdonság: kisebb gépen nagy teljesítményű radar

A nagyméretű repülőgépeken túl kisebb AWACS repülőgépeket is készítettek. Először az amerikai flottalégierő állományába került a kétmotoros, turbólégcsavaros E-2 Hawkeye, amely hordozófedélzetről is használható. Ezt több ország rendszeresítette, például Izrael, Tajvan vagy éppen Franciaország haditengerészete. A forgó doppler-impulzus antennadommal rendelkező repülőgépek mellett azonban az elektronikai fejlődés során kifejlesztették a AESA (eletronikusan pásztázó) lokátorokat, amelyekhez már nem volt szükséges mozgó radartányér.

A SAAB cégcsoport az Erieye légtérellenőrző rendszert ilyen lokátorra tervezte, és gyártotta. A lokátort és elektronikát a szintén svéd gyártású SAAB-340 turbólégcsavaros polgári utasszállító repülőgép platformjára építették. A hivatalosan SAAB-2000 AEW-C (vagyis korai előrejelző és kontroll) repülőgépet a saját légierőn kívül például Pakisztán is rendszeresítette. Hasonló, de nagyobb repülőgépre készített előrejelző rendszert építettek az amerikaiak a Boeing 737-es repülőgépre, E-7 Wedgetail AEW&C néven.

Az első Erieye a Saab 340-esen...

A SAAB-340-es, majd utódja, a SAAB-2000 turbólégcsavaros repülőgép gazdaságtalan gyártását a cégcsoport megszüntette, ezért új platformot kellett találni a légtérellenőrző rendszernek. A kanadai Bombardier Global 6000 kisebb méretű utasszállító és busines jet fedélzetére telepítették a rendszert, és annak tetejére a megnövelt hatósugarú Erieye ER lokátort. A komplexumnak új nevet adtak, Globál Eye (Globális Szem) lokátor és bevetési rendszer. A Global Eye először néhány napja a szingapúri szalonon mutatkozott be, nem véletlenül: az ázsiai térségben egyre nagyobb a feszültség elsősorban a Dél-kínai-tengeren, Japán, Kína, Észak- és Dél-Korea zónájában, a kommunista Korea felőli fenyegetés és a Kína által tengeri és légibázissá alakított zátonyok miatt.

A Global Eye olyan kifinomult, magas teljesítményű rendszer, amelyik egy platformról párhuzamosan alkalmas nagy hatósugarú védelemre, levegőben, földön és vízen mozgó objektumok nyomkövetésre és felderítésre egyaránt.

... és a következő a nagyobb Saab 2000 hátán

– Az új légtérellenőző repülőgéppel olyan ügyfeleket szólítunk meg, akiknek az a céljuk, hogy a kiterjesztett AEW&C képességre fordított befektetésük maximálisan megtérüljön – mondta Micael Johansson, a Saab elektronikai védelmi rendszerekkel foglalkozó üzletágának vezetője.

A többcélú Global Eye nagy területen automatikusan észleli és követi a légi és felszíni célpontokat és alkalmas mozgó járművek földi megfigyelésére is. Összehasonlítva a működő légi radarokkal, az Erieye ER radar segítségével az érzékelés és a nyomkövetés hatósugara jelentősen megnövekedett akár a legkisebb célpontok esetében is. A Global Eye rendszer alig észlelhető légi és vízi célpontokat is képes nyomon követni, például alacsony érzékelhetőségű repülőgépeket, rakétákat, vagy tengeralattjáró periszkópokat.

A repülő radarállomás elrendezése

A Global Eye-ba beépítettek átfogó szenzorokat, köztük digitális hírszerzési jelzőrendszert, valamint egy fejlett önvédelmi rendszert. Emellett felruházták újonnan fejlesztett parancs-, ellenőrző- és kommunikációs rendszerrel is. A költséghatékony üzemelést a Saab gazdaságos szervezeti, szerviz- és támogató rendszere garantálja.

A Global Eye rendszert hordozó Bombardier Global 6000 ultranagy hatósugarú repülőgép gyors, kis területen is lenyűgözően hatékony, és működési költsége alacsony. A Global 6000 platformnak köszönhetően a Global Eye akár tizenegy órán keresztül is bevethető.

Gyorsabb, mint a légcsavarosok, mégis hosszan maradhat a levegőben, ami a légtérellenőrzőknél fontos tulajdonság

A Global Eye rendszert elsőként az Egyesült Arab Emirátusok alkalmazza. Az arab ország SRSS (Swing Role Surveillance System) rendszerként 2015 novemberében rendelte meg az eszközt.

A repülő platformra épített rendszer a közelmúltban bevezetett új, és továbbfejlesztett harci radar rendszerekkel és a kiegészítő földfelszíni lokátor-komplexummal is kompatibilis. A Saab a világ egyik vezető légi, földi és tengeri radar gyártója. A vállalat hatvan éves tapasztalattal rendelkezik, harminc országban több mint háromezer radarrendszert működtet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek