Gluteális amnézia és annak kezelése megfelelő mozgásokkal

iho   ·   2020.11.05. 12:00

Napjainkban szinte népbetegségnek számítanak az ülő életmód és az egyoldalú terhelés okozta mozgásszervi problémák. Az irodai munkavégzés és a szellemi munka megerősödésével egyre több embernél előfordulhatnak specifikus tünetei, azonban mindaddig tudomást sem vesznek róla, ameddig elviselhető a fájdalom. Sok esetben ilyenkor már olyan változások keletkeznek a szervezetben, amelyek visszafordíthatatlanok, vagy csak nagy fájdalom mellett kezelhetők. Ilyen, a név alapján sokak számára ismeretlen megbetegedés a gluteális amnézia, azaz más néven a “halott farizom” szindróma.

 

Mi áll a gluteális szindróma mögött?

Ezen szindróma hátfájással és egyéb mozgásszervi megbetegedésekkel jelentkezhet, mindez pedig a gyenge törzs-, hát- és farizomzatnak könyvelhető el. Abban az esetben, ha időben felismered a jeleket és elkezdesz tenni ellene - megfelelő gyakorlatok segítségével elkezded erősíteni az adott izomcsoportokat -, akkor számos leépítő folyamat visszafordítható és időben kezelhető. 

Ezen gyakorlatokat otthonodban is elvégezheted, hiszen egyszerűek és nem igényelnek eszközöket. A csípőemelésen, guggoláson, kitörésen és emelésen túl számos olyan, lábak igénybevételére épülő gyakorlat létezik, amely esetében a hangsúly a lábak távolításán és emelésén van. Sokféleképpen variálható és változtatható annak érdekében, hogy ne váljon egysíkúvá és unalmassá. A legfőbb hangsúly a mozgás irányán van, amelyet más testrészekhez viszonyítunk.

Lábak távolítása és lábemelés

A lábak távolítása egy olyan gyakorlat, amely a középső és a kis farizmot teljes mértékben igénybe veszi. Számos gyakorlat ide sorolható, amelynél a combokat egymástól távolítjuk. A legismertebb és legközkedveltebb gyakorlat, mikor nyújtott lábemelést végzünk oldalfekvésben. Mindig csak a felül lévő láb mozog, abban az esetben, ha ez a gyakorlat túl könnyűnek bizonyulna, akkor gumiszalag segítségével lehet növelni az ellenállást. 

Amennyiben eszköz híján vagy, akkor bármikor beszerezheted a számodra legideálisabb gumiszalagot a SamanSport.hu webshopjában. A gyakorlat mindezen felül számos módon végrehajtható a lábak helyzetének variálásával. Például kagyló lábemeléssel, amikor a 2 láb hajlított helyzetben van, és a sarkak összeérnek a gyakorlat során. Edzőteremben vagy akár otthon is - akár munka közben ülő helyzetben is végezheted a gyakorlatot. Hajlított lábbal történik a feladat végrehajtása, és mindkét láb részt vesz a mozgásban. 

A lábemelés szintén kifejezetten hasznos gyakorlat. Ekkor a lábakat nem előre, hanem hátrafelé szükséges emelni. Végezhető álló helyzetben, saját testsúllyal, esetleg bokasúllyal vagy gumiszalaggal nehezítve. Edzőtermi körülmények között csigás gépen is gyakorolható a feladat. Azonban sose vállald túl magad, mindig a szintednek megfelelő terhelést válassz!

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek