Gőzmozdonnyal és retró étkezőkocsival zárul a retró hétvégék idei időszaka

Mávinform   ·   2023.09.15. 18:30
00_retrohetvege_utolso_2023

Szeptember 16-án és 17-én tartja a MÁV-Start az idei harmadik, egyben utolsó nagyszabású retró hétvégéjét. 

Ezúttal Európa Kulturális Fővárosába látogat az eseménysorozat, Veszprém és Székesfehérvár térségében találkozhatnak az érdeklődők a régi idők járműveivel. Szombaton és vasárnap a két település között között utazhatnak az utasok a retró hétvégék egyik legnépszerűbb attrakciójával, a legendás 424-es gőzmozdony vontatta szerelvénnyel. Ezúttal mindkét nap közlekedik expresszvonatként: reggel Budapest-Keletiből Veszprémbe, napközben Veszprém és Székesfehérvár között oda-vissza, este pedig Veszprémből Budapestre. Az EKF retró expresszvonatban megtalálható lesz egy retró szalonszakaszos hálókocsi, valamint egy 105 éves bisztrókocsi is, ahol az idén 75 éves Utasellátó szolgálja ki az utasokat. Az expresszvonatok általános díjszabás mellett vehetők igénybe, de helyjegy váltása kötelező lesz rájuk, amelynek ára háromszáz forint. 

A hétvége mindkét napján retró étkezőkocsi közlekedik az egy pár Bakony Intercity járaton Budapest-Déli és Szombathely között, amelynek fedélzetén a 80-as és 90-es évek kínálatát kóstolhatják meg az utazók. Több jármű mellett a V46-os sorozat is idén negyven éves, ezt ünnepelvén személyvonattal közlekedik Veszprém és Celldömölk között a hétvége folyamán. 

Veszprémen kívül Székesfehérvárra fókuszál az idei utolsó retró hétvége. A Székesfehérvár-Komárom vasútvonalon a személyvonatok valamennyi járata retró összeállításban közlekedik a hétvégén, 3 különböző szerelvény és mozdony áll forgalomba. A vasútbarátok találkozhatnak az idén hatvanadik évfordulóját ünneplő Nohabbal, valamint Szergejjel és Púpossal is. Szombaton a Székesfehérvárról 14:26-kor és 18:26-kor, vasárnap pedig a 6:08-kor és 10:26-kor induló járatokon próbálhatjuk ki a retró bisztrókocsi ajánlatait.

A retró hétvégén közlekedő korabeli 1. osztályú kocsik idén csak 1. osztályú menetjeggyel vehetők igénybe. A Komárom–Székesfehérvár személyvonatokra az 1. osztályra fakultatív helyjegy is váltható, amelynek ára háromszáz forint. Az országbérlet és vármegyebérletek mellé kocsiosztály-különbözet nem váltható 1. osztályra, ebben az esetben 2. osztályú menetjegy is szükséges. A vonatokra a jegyvásárlás elérhető online (Elvira, MÁV app), illetve a pénztárakban, automatákban is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Vasútmodell Kiemelt ajánlatok

Indóház, XX/2. 2024. április–május, a kötöttpályás olvasnivaló

iho.hu   ·   2024.04.03. 14:14

Dióhéj: szomorú Szergej-sors, avagy hol Dombóvár állott, most kőhalom; a MÁV V46 sorozatú villamos mozdonyai, a Szöcskék; a világ legnagyobb számban megépített és forgalomba helyezett motorvonata, a Ganz-MÁVAG D1; Délkelet-ázsiai fejlődési pályák szigeti rónákon és esőerdőkben, őszinte kritika az A.C.M.E M63-asáról.