Gripen-szerződésmódosítás, átütemezés

MTI   ·   2012.01.30. 16:54

Hende Csaba honvédelmi miniszter és Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter a Gripen-szerződés módosításáról szóló megállapodást írtak alá hétfőn Stockholmban.

A svéd fővárosban a Karlberg kastély előtt katonai tiszteletadással fogadták a magyar minisztert és delegációját, amely után sor került ünnepélyes keretek között a két fél közötti megállapodás aláírására. A Gripen-szerződés bérleti részére vonatkozó fizetési ütemezésnek módosítását rögzítették többek közt a felek.

Az átütemezés szerint az eddigi 16.800 órányi repülési időt 32.800 órára módosítják a tízéves átütemezés okán, ez a majdnem kétszeres repülési idő kevesebb, mint 50 százalékos többletkiadással jár majd, ezen túl a költség immár a kiképzést is tartalmazza. A szerződés abban is módosul, hogy 2026-ig bármikor lehetővé válik a tulajdonjog megszerzése a gépekre. E változás tükrében a honvédelmi tárca bruttó 63 milliárd, azaz nettó 49,5 milliárd forintot takaríthat meg. Ezzel a lépéssel 2026-ig biztosítottá vált Magyarország légterének védelme - közölte a HM.

Hende Csaba és svéd partnere dekrétumban erősítették meg a két ország gazdasági, politikai és katonai együttműködési szándékát, és azt, hogy hosszú távú stratégiai partnerként tekintenek egymásra.

A magyar miniszteri tárca vezetője elmondta, hogy Magyarország légvédelmi képességeinek javítása érdekében 2011 decemberéig tárgyalássorozat folyt a felek közt. A magyar fél célja a költségvetési terhek csökkentése, a Gripen bérleti megállapodás fizetési átütemezése illetve a futamidő módosítása volt.
Az aláírást követően Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter az MTI kérdésére válaszolva emlékeztetett, hogy egy regionális együttműködésről szóló szemináriumon 2011. december 5-6-a között Magyarországon tartózkodott, hogy a védelmi együttműködést a két ország és a regionális partnerek között tovább mélyítse. Hozzátette: Európában a mai válságos időkben különösen fontos feladat, hogy takarékos és célirányos legyen a katonai fejlesztés.

A 2001-ben kötött első Gripen szerződés 110 százalékos ún. offset megállapodásról szólt, vagyis az üzleti életben nyújtandó ellentételezésről. A svéd fél teljesítményét pozitívnak tartják. A felek 2003 februárjában módosították a bérleti szerződést, mert a repülőgépek műszaki képességeit megváltoztatták. Emelkedett a bérleti díj, ezért szükségessé vált az ellentételezési kötelezettségek harmonizálása is.

A 2001 decemberében aláírt, 210 milliárd forint összértékű szerződés magában foglalja a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket - például a szimulátort -, valamint a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.