Gumi haszongépjárműre – Így válasszunk!

iho   ·   2023.07.11. 10:00
01_gumiabroncs

A traktor és a kisteherautó gumiabroncsok fontos szerepet játszanak a mezőgazdasági és a fuvarozási munkákban. Ezek a gumiabroncsok különleges terhelésnek vannak kitéve, ezért fontos, hogy megfelelő minőségűek és állapotúak legyenek. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a traktor és a kisteherautó gumiabroncsok kiválasztásánál és használatánál.

Mezőgazdasági munkákhoz: Traktor gumi

Egy jó minőségű traktor gumi esetében fontos, hogy az abroncsoknak ellenállónak és tartósnak kell lenniük, hogy bírják a nagy súlyt és az extrém terepviszonyokat. A traktor gumiabroncsoknak többféle típusa létezik, amelyek különböző felhasználási területekre alkalmasak. Például vannak olyan gumiabroncsok, amelyek elsősorban szántóföldi munkákra, mások pedig utcai közlekedésre vagy ipari feladatokra lettek kifejlesztve.

A traktor gumiabroncsok méretezése általában hüvelykben történik, és három számot tartalmaz: az első a gumiabroncs szélessége, a második az oldalfal magasságának és a szélességnek az aránya, a harmadik pedig a felniméret. A traktor gumikat rendszeresen ellenőrizni kell a kopás, a sérülés és a nyomás tekintetében, hogy optimális teljesítményt nyújtsanak.

Fontos szerep a fuvarozásban: Kisteherautó gumiabroncs

A kisteherautó gumiabroncs típusoknak szintén strapabíróknak és megbízhatóknak kell lenniük, hiszen gyakran nehéz rakományt szállítanak rövidebb vagy hosszabb távolságokon.

A kisteherautó gumiabroncsok többnyire 3,5 tonna alatti tömegű haszongépjárművekhez készülnek, és általában C jelölést viselnek. A C jelölés azt jelenti, hogy ezek a gumiabroncsok erősített szerkezetűek, amelyek nagyobb terhelést bírnak el, mint a hagyományos személyautó gumiabroncsok.

A kisteherautó gumiabroncsok méretezése hasonlóan történik, mint a személyautó gumiabroncsoké: négy számot tartalmaz, amelyek közül az első kettő az abroncs szélességét és oldalfal magasságát jelöli (milliméterben), a harmadik a szerkezet típusát (R=radiális), a negyedik pedig az abroncs átmérőjét (hüvelykben). A kisteherautó gumiabroncsokat is rendszeresen ellenőrizni kell, és évszaknak megfelelően cserélni kell őket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek