Harmonikus életterek kevés ráfordítással – tapéták segítségével

iho   ·   2023.08.22. 10:55
01_tapetatrend

A világjárvány, majd a háború, napjainkban pedig az újabb gazdasági világválság hatására egyre nyugtalanabbnak és bizonytalanabbnak érezzük magunkat. Az ezt kezelő stresszoldó és mindfullness technikák mellett sokat segít az is, ha otthonunkat a harmónia és a nyugalom vezérelvei szerint rendezzük be. A természetes földszínek, a nyugtató zöldek, a természet szeretete, az egyszerűség és a kényelem lesznek a főbb irányelvek, amihez a tapéták remek alapot és inspirációt adhatnak.

Napjainkban – az egyre sokasodó nehézség és bizonytalanság hatására – egyre inkább felértékelődött a nyugalom megteremtése. Egy kiegyensúlyozott környezetbe való visszavonulás, a feltöltő pihenés, a kényelem és a biztonság kulcsszavai hatják át az idei év lakberendezési trendjeit is, nem véletlenül.

Elkezdtünk egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítani azoknak a dolgoknak, amelyek nap mint nap körülvesznek bennünket. A természetes anyagok, szövetek, a natúr minták, a finom puha felületek, lágy ívek, és még megannyi minden – amikkel harmonikusabbá válhat az életterünk. De hogy jönnek ide a tapéták? Nos, úgy, hogy mindezeket a dolgokat meg tudjuk jeleníteni belső tereinkben méregdrága falburkolatok, szőttesek, óriáspálmák helyett egy-egy szép tapéta segítségével is – méghozzá feleannyi pénzből!

Ha tehát egyszerűen és olcsón akarsz nagy változást elérni, korszerűsíteni otthonod küllemén, akkor jól megválasztott tapéta aranyat érhet! A tapéták segítségével akár egészen meghökkentő vagy pedig minden eddiginél harmonikusabb összhatás is elérhető, segítségükkel áthelyezhető a fókusz – igen kedvező áron.

Alábbi összeállításunkból pedig megnézhetitek, hogyan varázsolhatjátok harmonikusabbá tapétákkal az otthonotok falait! Íme.

Meleg, barátságos árnyalatok

Lassacskán magunk mögött hagyjuk a rideg minimált, és színekkel töltjük meg az enteriőröket. A színek pedig köztudottan pozitívan hatnak érzéseinkre, hangulatunkra. A trendek azonban a színek és árnyalatok terén is évről évre változnak, hol az élénkebb, erőteljesebb, hol a harsányabb, hol a klasszikus, hol pedig az egészen finom és lágy tónusok veszik át a főszerepet.

2023 már végre a melegebb és barátságosabb színek éve!

Dominálnak a pasztellek, a melegebb lilák, a vanília, az okker, de a lágyabb zsályazöld is kitűnő választás. Ősszel pedig már a mélyebb, nyugodtabb tónusok kerülnek inkább előtérbe – egy erősebb mustár, a szilva árnyalatai, és a mohazöld az őszi erdők, a bogyók és termések harmonikus világát idézi. Ha szívesen cserélgetnétek Ti is időről időre ezeket a fenségesen szép árnyalatokat, akkor a falfestésnél jobban jártok a vinyl tapéták népszerű innovációjával, hiszen ezek a tapéták – már a teljes száradás után – könnyedén, nyom nélkül eltávolíthatók, el is tehetők esetleg későbbre, ha Te éppen egy másik, üde tavaszias hatást próbálnál ki majd az őszies hangulat után…

Harmonikus őszies meleg tónusú tapéta (fotók: Tapétatrend)

Mélység keltése, háttérfalakkal

Az idén, 2023-ban igen hangsúlyossá válnak a háttér falak. Az olyan közösségi zónák, mint a nappali vagy egy kisebb étkező, de lehet akár hálószoba is – egy jól megválasztott fali háttérnek köszönhetően mélységet kaphat. Egy megfelelő tapéta mélységet varázsol a szobába, kiemeli a teret. Ehhez a legjobbak a kék tapéták. A kék, kékeszöld vagy kékesszürke színek, és a mélységet idéző apróbb, vagy fokozatosan csökkenő minták mélyebbnek, és ezáltal befelé tágasabbnak mutatják majd az adott helyiséget – legyen akár egy nappali, háló, vagy épp egy bájos gyerekszoba...

A kék tapéta a szemközti falon mélységet ad a szobának

Függönyök és bájos függönyminták – akár a tapéták anyagain is!

Tereinket átalakíthatjuk egy szép meghitt függönnyel is. A függönyök lágyabb hatást adnak a szobák éleinek, melegebbé és komfortosabbá varázsolják a belső tereket. Azonban az igazi harmóniát azzal érheted el, ha a függönyök és a tapéták összhangot alkotnak. Hiszen, míg a falak színei, és a tapéták adják meg az alapot, a bútorok és a kiegészítők után a függönyök teszik fel a pontot az i-re, adják meg azt az úgynevezett utolsó simítást, amitől a teret teljesnek és egységesnek érezzük. Érdemes tehát e kettőt egymáshoz hangolni: nagyon szép harmóniát nyújt például, ha a tapéta alapszínei, vagy a jellegzetesebb mintái visszaköszönnek a függönyökön. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a függönymintás tapéták, vagy az olyan jellegű tapéta minták, melyek tipikusan inkább a függönyökön szoktak megjelenni.

Óriási trend a függönymintás tapéta!

Plédek, takarók, díszpárnák – a tapéta színeihez igazítva

Ha szereted a színeket, és pihe-puha textileket, pláne ősszel – akkor érdemes beszerezni néhány szép díszpárnát, meleg plédet, takarót. Ezek nem csak a kényelmeteket fokozzák, hanem dekorálják is a nappalit, vagy a hálószobát. Jó ötlet, a díszpárna huzatokból többet is tartani otthon, hogy akár szezonálisan lehessen cserélgetni az árnyalatokat, textúrákat a hűvösebb vagy a melegebb évszakokhoz illően. Bele lehet vinni némi játékosságot is: ha eddig csak egyszínű párnákat vettél, most nyugodtan kiegészítheted a már meglévő készletedret néhány mintás, csíkos, vagy rojtos darabbal. Lényeg, hogy minél bohókásabb, fiatalosabb legyen az összkép. Ha ehhez hozzá igazítod a tapéta színeit, mintáit is – legalább az egyik falra választasz egyet a vidám csíkos tapéták közül – máris megújult szinte fillérekből a nappali összképe, hangulata!

Színes csíkos tapéta – az egész évben vidám és üde hangulathoz

A természet harmóniája és a fenntarthatóság a tapétákon, textileken is visszaköszön!

A természet harmóniája és a fenntarthatóság a tapétákon, textileken is visszaköszön!

A globalizáció, a klímaváltozás, a környezetünkkel való egyre több törődés a lakberendezés és a belsőépítészet terén is megmutatkozik. Már néhány éve megfigyelhettük, de talán 2020 óta egyre erősebben gyűrűznek be a környezettudatos, fenntartható és természetes törekvések. Ugyanakkor a natúr és organikus, illetve fenntartható megoldásokkal karöltve, a technológia fejlődése is befolyásolta mind a lakástextil, mind a tapéta trendeket – vagyis, a technológia és a természet egymással kéz a kézben járva hozzál el nekünk a minden eddiginél fenntarthatóbb, harmonikusabb anyagokat és felületeket.

Egy zöld, természetes hatású és árnyalatú tapéta szó szerint igazi örökzöld kedvenc!

2023-ban pedig már minden egyes divatirányzat arra keresi a megoldást, hogy élettereink és a bennünket körülvevő belső terek minél természetközelibbek, fenntarthatóbbak, kényelmesebbek és puhábbak legyenek. Ehhez pedig nagyban hozzájárulnak az olyan anyagok, mint a gyapjú, a len, a pamut vagy a bársony - és nem csak a lakástextilek terén! Sorra jelennek a szebbnél szebb, meghitt összhatást teremtő textilhatású tapéták, vagy a zöld, esetleg az őszi avar vagy a téli tájak finom árnyalataiban pompázó virág - és növénymintás tapéták is, melyekkel nagy felületen csempészhetjük be a természetet, és vele együtt az évszakok körforgását a négy fal közé, mely kétségkívül nyugtató és biztonságot teremtő hatással van ránk.

Organikus és kézzel készült részletek

Az organikus, természet motívumait ábrázoló minták és motívumok már évezredek óta az emberek nagy kedvencei, hiszen a bennünket körülvevő természet megjelenése az otthonunkban nyugtatólag hat ránk, az ismerős vonalak és formák harmóniába hozzák a külső és belső világunkat. 2023-ban pedig a nagylépétékű természet mintái (pl. a buja, óriási növénymintás tapéták, pálmaleveket ábrázoló fotóposzterek) helyett vagy mellett előtérbe kerülnek újra a finomabb, visszafogottabb minták, a kézzel készült részletek, legyen az például egy hímzett minta, hímzést imitáló tapéta, vagy az olyan újszerű megjelenések a függönyözés terén, mint a karnist helyettesítő léc, szegélyléc a hozzá illő szövetbe burkolva. Az olyan rejtett elemek, mint az álmennyezetbe illesztett drapéria, vagy a falakkal megegyező színűre festett, illetve tapétázott megoldások hatására áramvonalasabb tereket, térérzetet kapunk.

Igazi különlegesség, kuriózum a hímzett mintás tapéta

Szeretnél Te is fenntartható, természetközeli és a fenti inspirációkhoz hasonlóan harmonikus, nyugtató összhatást teremteni kedvező áron, a tapéták segítségével? Akkor fordulj hozzánk bizalommal: és keresd fel a Tapétabolt Budapesti üzletünket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek