Használt laptopra is van garancia?

iho   ·   2024.03.04. 12:00

Sokan gondolkodnak azon, hogy új vagy használt laptopra ruházzanak-e be. Általában végül azért döntenek egy még forgalomba sem került darab mellett, mert azt gondolják, hogy csak azon van garancia. Pedig nem is tévedhetnének nagyobbat. Lássuk, miért írjuk ezt!

Érdemes felújított használt laptopot vásárolni?

Ma már nem kérdés, hogy a számítógép, azon belül is jellemzően a laptop a mindennapjaink része. Kell az iskolához, a munkához, de a hétköznapokban is jó hasznát vesszük, és az idős nagyszülőknek is nagy segítség lesz a kapcsolattartásban.

Azonban egy jobb, modernebb darab ára igen borsos lehet sokak számára. Épp ezért gondolkodnak el sokan azon, hogy inkább egy használt készüléket vásárolnának. Sok esetben tökéletesen megfelel egy használt felújított laptop is egy új csúcsgép helyett. A nagyszülőknek kapcsolattartásra, a gyermeknek az iskolába vagy az egész családnak otthonra, böngészéshez, tartalomfogyasztáshoz abszolút megfelel egy régebbi, de felújított darab is.

Ha pedig egy ilyen eszköz mellett tesszük le a voksunkat, akkor érdemes olyan cégtől vásárolni, ahol garanciát is kapunk rá. Magánszemélytől beszerezve ilyenről ne is álmodjunk!

Háztól házig garancia akár 2-5 évig?

Ha megnézzük, hogy milyen üzletpolitikát képvisel egy hazai megbízható piaci szereplő, a PC Aréna, akkor azt láthatjuk, hogy náluk minden használt laptopra kapni fogunk 2 év garanciát. Ráadásul ez még felár ellenében tovább is bővíthető, mely által akár 5 évig is biztosítva lehet a tőlük vásárolt felújított készülék.

Ezek a gépek ráadásul lehet, hogy csak 1-2 évet voltak használva, mert külföldi nagyobb cégeknél szolgáltak, ahonnan hamar leselejtezték őket. De nemcsak továbbadják őket, hanem teljes körű átvizsgáláson és takarításon esnek át, és ha valamit szükséges, akkor cserélnek is bennük. Így csakis hibátlan működésre képes laptopokat kaphatunk, melyek mellé hálózati tápkábelt is csomagolnak. 

A garancia ideje alatt jellemzően kérhetünk készülékcserét, kivéve, ha annyira egyedi a termék, hogy cserélhetetlen, vagy ha nem javítható a laptop, vagy ez aránytalan többletköltséggel járna. De elállhatunk a szerződéstől akkor is, ha túl hosszú ideig tartana a javítás.

Mikor nem érvényesíthető a jótállás?

Tisztában kell lennünk azzal, hogy vannak bizonyos esetek, amikor nem tudjuk érvényesíteni a garanciát, amit kaptunk. Egyértelmű, hogy van ilyen, de érdemes tisztázni, hogy mikor következik be ez az eshetőség. 

Ha például a hiba oka a termék helytelen üzembe helyezése, vagy a nem rendeltetésszerű használatból adódik a probléma, akkor nem érvényesíthető a jótállás. De ide tartozik a helytelen szállítás vagy tárolás is. De sok esetben az is baj, hogy először nem ott próbáljuk megjavítani a laptopot, ahonnan vásároltuk. Ekkor is érvényét veszítheti a garancia.

A fentieket figyelembe véve sok olyan eset van, amikor igenis meggondolandó, hogy beérjük-e egy használt laptoppal. Olcsóbb, és sok felhasználási mód esetén ugyanolyan jó, mint egy új, főleg, ha legalább 2 év garanciát is kapunk rá!

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek