Hatósági vizsgálat: mi történt a poggyászokkal?

iho/repülés   ·   2022.06.29. 16:15

Kényszerű éjszakázás Ferihegyen, miért jönnek járatok az éjszakai tilalmi időszakban is?

Vasárnapról hétfőre virradóra számos utas nem kapta meg sem a csomagjait, sem bármiféle segítséget vagy felvilágosítást arról, hogy juthat hozzá a saját tulajdonához a budapesti légikikötőben. A Technológiai és Ipari Minisztériumban működő közlekedési hatóság két különálló eljárásban vizsgálja az összes szóba jöhető érintett felelősségét a történtekben. Arra is rákérdeznek, miként haladhatta meg a mélyalvási időszakra előírt limitet az éjjel landoló repülőgépek száma. A két eljárásban a hatályos rendelkezések szerint több millió forintos bírságok szabhatók ki - figyelmeztet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az ITM.

A hatóság hivatalból indított eljárásában adatszolgáltatásra szólítja fel a földi kiszolgálót, amely kiadott engedélye alapján köteles bizonyítani, elegendő erőforrás áll rendelkezésére ahhoz, hogy a légitársaságokat szerződés szerint ki tudja szolgálni. A cég mellett a reptér üzemeltetőjének és a légitársaságnak is nyilatkoznia kell arról, milyen formában és mikor értesültek a járatkésésről. A 60 napos határidővel zajló teljes eljárás a törvényi előírások és a fokozatosság elve alapján nem zárulhat pusztán figyelmeztetéssel. A feltárt mulasztás tehát már első körben bírsággal szankcionálható.

A hatóság egy önálló eljárásban keres választ arra, hogy a repülőtér forgalma hogyan haladhatta meg a mélyalvási időszakban megengedett szintet. A szintén 60 napos ügyintézési határidő mellett itt is 100 millió forintos a jogszabályi bírságplafon. A Technológiai és Ipari Minisztérium az eljárások lezárása után beszámol azok eredményéről, hangzik az ITM közleménye.

Az azóta közzétett információk szerint az érintett földi kiszolgáló cég a Menzies Aviation, a légitársaság a Wizz, az érkező utasok száma, akik csak a reggeli műszak beköszöntével jutottak a poggyászukhoz, 150-200 volt.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek