Hogyan alakulhat ki a here vízsérv? Milyen tüneteket okozhat?

iho   ·   2024.01.04. 12:00

A hydrocele, azaz a here vízsérv egy olyan állapotot fed, amelyben felgyülemlik a folyadék a herezacskó és a hereköteg közötti térben. Ez tulajdonképpen egy átlátszó, enyhén sárgás folyadék. Sok esetben fájdalommentes, olykor azért enyhe kellemetlenség tapasztalható, főként a méretbeli növekedés miatt.

A hydrocele hajlamosító tényezői

Mielőtt rátérnénk az urologiaikozpont.com here vízsérv műtéti megoldásának ismertetésére, nézzük meg, hogy milyen okok állhatnak a kialakulásának hátterében, illetve azt is, hogy milyen panaszokban nyilvánulhat meg. 

A hydrocele nem valódi sérvet jelent, hanem egy folyadékkal telt tömlőre utal a megnevezése. A here burkai között megtalálható egy vékony filmréteg, ennek legfőbb funkciója a védelem a kisebb ütések, traumák során, hiszen a folyadékréteg segítségével a here elmozdulhat a “balesetek” idején, ezzel megakadályozva a komolyabb sérülést. Amennyiben ez a folyadékmennyiség felszaporodik, akkor már vízsérvként, azaz hydroceleként hívhatjuk a jelenséget.

A kialakulásának hátterében általában ütés, sérülés vagy gyulladás áll, előfordulhat viszont veleszületett típus is. Jellemzően lassan növekszik, emiatt eleinte csupán fájdalom nélküli megnagyobbodás észlelhető, ez később elérheti akár a 10-15 cm-es átmérőt is. Ebből kifolyólag a mérete okoz legfőképpen kellemetlenséget. Itt lényeges megemlítenünk azt is, hogy mielőbb el kell különíteni a daganatos megbetegedéstől, hiszen egyformák lehetnek a tüneteik.

A hajlamosító tényezők között a születési rendellenességek is szerepelnek, ilyen például az, amikor a herecsatorna nem megfelelően záródik, de a fertőzések, gyulladások éppúgy hozzájárulhatnak a kialakulásához. 

Milyen panaszokban nyilvánulhat meg?

Here vízsérv esetén az érintett terület nagyobb méretűvé, duzzadttá válhat. Emellett a herezacskó feszülése is tapasztalható. Annak ellenére, hogy sok esetben nincs fájdalom, nehézségérzés jelenhet meg a herében. A vízsérv mérete változó, később akár nagyobbra is nőhet.

Érdemes tehát már a kezdeti változást észlelve felkeresni az urológiai szakrendelést, hogy mielőbb kezelhessék a problémát. Ami az orvoslását illeti, a here vízsérvet hydrocele műtéttel, más néven Bergmann/Winkelmann műtéttel végzik.

Hogyan történik a hydrocelectomia?

A beavatkozást mindenképpen egy átfogó urológiai szakorvosi vizsgálat előz meg, ennek során kórelőzmény-feltárás, illetve fizikális vizsgálat is zajlik. Ennek keretében részletesen megbeszélik a műtéti eljárás körülményeit, valamint az alkalmazott érzéstelenítés típusát.

A páciens általános állapota, panaszainak súlyossága, meglévő betegségei mind meghatározó tényezők abban, hogy milyen műtéti technológiát alkalmaznak. Eszerint minden beavatkozás egyedi és “betegre szabott”. Mindezek mellett természetesen figyelembe veszik a páciens egyéni érzékenységét, valamint alapos tájékoztatásban részesül, mielőtt sor kerülne a műtétre.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek