Hogyan cseréljük a lengéscsillapító rugóstag alkatrészét?

iho   ·   2022.12.15. 16:20
00_lengescsillapito

Bármilyen autótípust is válasszunk, egy bizonyos idő után érdemes újra cserélni a lengéscsillapító rugóinak alkatrészét. Ehhez elsősorban a kerekeket kell eltávolítanunk, majd megkeresünk a rugóstagok rögzítéseit. Mielőtt belekezdünk fontos tudnunk, hogy kizárólag párban cseréljük ki ezeket az alkatrészeket.

Hogyan cseréljük a lengéscsillapító rugóstag alkatrészét?

Bármilyen autótípust is válasszunk, egy bizonyos idő után érdemes újra cserélni a lengéscsillapító rugóinak alkatrészét. Ehhez elsősorban a kerekeket kell eltávolítanunk, majd megkeresünk a rugóstagok rögzítéseit. Mielőtt belekezdünk fontos tudnunk, hogy kizárólag párban cseréljük ki ezeket az alkatrészeket.

Videó forrása: autodoc.hu

Hol találhatóak a rugóstag rögzítései?

A rögzítések első tengely esetén a motorháztetőben keresendők, és gyakran az ablakszárny, illetve akár az ablaktörlő eltávolításával is járhat a művelet. A hátsó tengelyhez a csomagtartónál vagy az utastérnél férhetünk hozzá. Ezt az autó típusa válogatja. Néha az is megeshet, hogy a lengéscsillapító rugóstagja a hátsó sárvédőívben került elhelyezésre.

A kiszerelés megkezdésének lépései

A kiszerelést mindig a felfüggesztés tetején kell megkezdenünk, és fontos, hogy soha ne csavarjuk ki teljesen a rögzítéseket, csak lazítsuk meg őket. A műveletet mindig akkor végezzük el, amikor az autó a kerekein áll. Ki kell szereljük a stabilizátort, a vezetékeket és a tömlőket is, hiszen csak így tudjuk kicsavarozni rendesen a rögzítést. Magát a lengéscsillapítót is többféle helyre rögzíthetik a gyártók, például rögzülhet a kormánycsuklón vagy annak rögzítőülésében, illetve akár a felfüggesztőkarokhoz is. Ha megtörtént a zavaró alkatrészek kiszerelése, az autót emeljük fel. Fontos tudni, hogy ha a rugóstag a kormánycsukló rögzítőülésében került felszerelésre, akkor a kormánycsuklót a kiszerelés előtt szét kell feszíteni.

A rugóstag szétszerelése

Amikor a rugóstagok kiemelésre kerültek, össze kell nyomnunk a rugót egy erős és biztonságos eszközzel, hogy hozzáférhessünk a belső alkatrészekhez. A rögzítés után a rugóban található tartórudat is rögzítenünk kell, hogy az ne foroghasson el a csavarozáskor. A megfelelő eszközzel könnyedén meglazíthatjuk a tetején a rögzítő anyacsavart, amely a rugótartót és lényegében az egész rugószerkezetet tartja. Mivel összenyomtuk a rugót és stabilizáltuk, ezért a belső alkatrészek egy része már meglazult, így innentől könnyebb dolgunk lesz, viszont nem szabad, hogy ilyenkor a rugó nyomja a tartószerkezetet. Ha végeztünk a rögzítők és a belső alkatrészek eltávolításával, engedjük vissza a rugót az eredeti állapotába. Nézzük át a rugóstag részeit és minden sérült alkatrészt cseréljünk ki. Figyeljük meg a rugó eredeti helyzetét, majd vegyük le a rugót is a tartójáról. Tisztítsunk meg minden alkatrészt. Új lengéscsillapító esetén mindig a gyártó utasítása szerint készítsük elő az alkatrészt, illetve az összeszeléskor mindenhez új tömítést használjunk. Helyezzük vissza az eredeti állásába a rugót, majd újra nyomjuk össze és szereljük bele az alkatrészeit. Fontos: a tetején lévő anyacsavart a gyártó által megadott nyomatékra kell húzni. A beszerelésekor mindig figyeljünk oda a beépítés irányára is, ezt az alkatrészen feltüntetett jelzések segítik. Mielőtt visszaszereljük az új felfüggesztőegységet, tisztítsuk meg annak helyét is.

A visszaszerelés folyamata

Minden tömlőt és vezetéket óvatosan és pontosan szereljünk vissza az eredeti helyére, a felfüggesztőegység visszarögzítése után. Az alkatrészeket mindig párban cseréljük, azonos tengelyen, tehát az ellenkező oldalon is végezzük el a cserét és a rögzítést ugyanígy. Ha végeztünk a beszereléssel, nézzük át az illeszkedéseket. A rugóstag összeszerelésekor mindig figyeljünk a sorrendre. Például a rögzítőülésbe szerelt rugóstag esetén nem is fog jól illeszkedni az, ha nem jó sorrendben szereltük össze a rugóstagot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek