Hogyan ismerhető fel a macskanátha?

iho   ·   2022.01.06. 12:00

A macskanátha egy kellemetlen, cseppfertőzéssel terjedő betegség, amely gyakoribb, mint gondolnánk. Bár a gazdik biztonságban vannak, négylábú barátaikat igencsak megviselheti ez a fertőzés. Lássuk, hogyan ismerhető fel és kezelhető a macskanátha!

A legjellemzőbb tünetek

A macskanátha tünetei igencsak hasonlóak az emberek között terjedő influenza jeleihez, valamint a kutyusok megfázásához is. A macskák megfertőződés esetén gyakran tüsszentenek, köhögnek. Jellemző, hogy az orruk és a szemük váladékozik, esetenként pedig láz is jelentkezhet.

A macskanátha felismerhető az állat általános állapotáról, amelyet beárnyékolhat a nehéz légzés és a folytonos prüszkölés. Fontos időben kezelni, ugyanis súlyosabb esetben légúti elváltozások is jelentkezhetnek. Emellett akár végzetes tüdőgyulladás és egyéb szövődmények is kialakulhatnak.

Fontos tudni, hogy a macskanátha nem egy kimondott betegség, hanem gyűjtőfogalom. Számos vírus és baktérium megbetegítheti az állatot ilyen módon, amely jellemzően belégzéssel terjed. Ezért azok a macskák, akik egy fedél alatt élnek, nagyobb eséllyel fertőzik meg egymást.

Így kezelhető a macskanátha

Ahhoz, hogy négylábú kedvencünk minél hamarabb meggyógyulhasson, érdemes elsősorban állatorvoshoz vinni. Ő az esetek nagy részében antibiotikumos kúrát ajánl majd, amely csökkenti a gyulladást és a baktériumos felülfertőzés esélyét is.

A beteg négylábút helyezzük kényelembe egy meleg és száraz helyen legyen. Emellett rendszeresen törölgessük a megszáradt szemváladékot, és ügyeljünk az orrnyílások szabaddá tételéről is. Ha van kéznél infralámpánk, ezt is bevethetjük a gyógyulás érdekében napi két alkalommal.

Fontos még, hogy macskánkat a sok gondoskodás és szeretet mellett megfelelően tápláljuk. Ezzel nem csak a gyógyítás folyamatát segíthetjük, de a további betegségek kialakulását is megelőzhetjük. A jó minőségű macskatáp mellett gondoskodjunk a friss ivóvízről is.

Előzzük meg a bajt

A macskanátha megfelelő és időben való kezelésével elkerülhető a szövődmények kialakulása. A legjobb azonban, ha gondos gazdi lévén igyekszünk odafigyelni arra, hogy elkerülhetőek, megelőzhetőek legyenek ezek a betegségek. Nincs is annál rosszabb, mint amikor kedvenc négylábúnk rosszul érzi magát, és el sem tudjuk magyarázni neki, mi is történik vele.

A legjobb, amit tehetünk, hogy biztosítjuk cicánk számára a macskanátha elleni védőoltást. Ennek két dózisa szükséges kölyökkorban, majd minden évben szükséges újabb emlékeztető oltást beadatni.

Természetesen nem szabad megfeledkezni a rendszeres orvosi vizsgálatokról sem, és érdemes nagy hangsúlyt fektetni a minőségi, tápanyagdús macskatáp beszerzésére.

Fedezd fel a Petissimo kínálatában kapható nagyszerű macska- és kutyatápokat és praktikus állatos kiegészítőket! Válassz kedvencednek hasznos és csinos ruhát a hideg hétköznapokra, és előzd meg a megfázás lehetőségét!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek