Hogyan lehet szakembert találni autópálya építéshez?

iho   ·   2023.08.10. 12:15
00_autopalya_epites

Nagyon sokan szokták megkérdezni, hogy mégis hogyan lehet jó szakembereket találni autópálya építési feladatokra. Az bizony hatalmas felelősség, hiszen az autópályán naponta megy el akár több ezer, vagy több tízezer autó. Ezért kiemelten fontos a jó szakemberek megtalálására, ha a feladat elvégzéséről lenne szó.

Milyen szakikra lehet szükség?

Autópálya építéshez többféle szakira is szükség lehet. Íme, ezek közül néhány – csak hogy a legfontosabbakat említsük ezek közül:

  • Építőmérnök. Ő az, aki az egész konstrukciót megtervezi – megmondja, hogy pontosan mit kell hova építeni, mekkora méretben és milyen formában, és kiszámolja az ismétlődő igénybevétel által létrejött deformációt is.
  • Aszfaltozó. Az aszfalt lerakása azért kifejezetten nehéz munka, mert erősen irritálja a nyálkahártyát és a légzőszerveket, köszönhetően annak, hogy a friss aszfalt büdös.
  • Betonozó. A betonozás során kiemelten fontos az egyenletesség és igényesség. Arra is megfelelő hangsúlyt kell fektetni, hogy a formaesztétika teljesüljön.
Hol tudunk ilyen szakembereket keresni?

Van egy remek portál – amely kifejezetten az építőipari szegmenset célozza meg. Ez pedig nem más, mint a SzakiWeb szaki kereső portál, ahol gyakorlatilag bármelyik feladatra tudunk találni mérnököket, mestereket, akár komplett generálkivitelező csapatokat. Nem csupán egyetlen lehetőség van – több száz regisztrált tag, aki a regisztráció során elkápráztathat minket a szakmai tudásával.

Mire nagyon fontos odafigyelni az autópálya építtetése során?

Kifejezetten fontos szempontok az alábbiak – amelyeket építőipari projektmenedzserként szem előtt kell tartanunk:

  • Tartsuk a határidőket. Soha ne csússzunk a határidőkkel. Mindig próbáljuk meg azokat tartani – és ügyeljünk arra, hogy időre legyünk kész mindennel. Ehhez a különféle csapattagok ellenőrzése szükséges napi szinten.
  • Kössünk megfelelő vállalkozói szerződéseket. Ahol kötbér és teljesítési kötelezettség is megjelenik. Fontos, hogy a vállalkozók teljeskörű felelősséget vállaljanak a munkájukért, munkavégzésükért.
  • Kössünk biztosítást. Kössünk valamilyen jó céggel felelősségbiztosítást, amely állni fogja a kárt ha valaki hibázna a munka során. Egy ilyen volumenű projekt során minimum pár tízmillió forintos összegre érdemes ezt megkötni.
  • Megfelelő helyekről szerezzük be az alapanyagokat. Mindig próbáljuk meg a lehető legjobb helyekről beszerezni az alapanyagokat. Nem feketén, megbízhatatlan helyekről – a legmegbízhatóbb kereskedésre kell számítanunk.
Jellemzően milyen beruházás egy komplett autópálya szakasz megépítése?

Ez bizony nem pármillió forintos beruházás – a hossztól függően pár százmillió forint és pár milliárd között mozoghat a végösszeg. Fontos, hogy megfelelő pályázati pénzeket is tudjunk szerezni a munkára, hiszen ez nagymértékben támogatja a beruházók érdekeit, igényeit.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek