Hogyan sajátítsd el az üzleti nyelv alapjait?

iho   ·   2021.12.02. 12:00

Manapság legalább egy idegen nyelv elsajátítása szinte kötelező. Nem csak az utazások alkalmával, vagy ismerkedéskor lehet hasznos, ha anyanyelvünktől eltérő nyelveken is képesek vagyunk megértetni magunkat, de a munka világában is hasznos lehet. 

Ha napi szinten kell használnunk munkánk során valamilyen idegen nyelvet, akkor nem elég a hétköznapi szavak elsajátítása. Szükségünk lesz a szakmai kifejezésekre is ahhoz, hogy könnyedén boldoguljunk. 

Ehhez érdemes elkezdenünk a nyelv üzleti szinten történő elsajátítását. De vajon hogyan kell ennek nekikezdeni? Cikkünkben összeszedtünk néhány hasznos tanácsot! 

Milyen nyelvet érdemes tanulnod?

Mielőtt bármibe is belekezdenél, el kell határoznod magad egy nyelv mellett. Ha bizonytalan vagy, hogy melyik nyelvre essen a választásod, érdemes az alapján gondolkodni, melyikre lehet a legnagyobb szükséged. 

Az angol nyelv ma már szinte megkerülhetetlen az üzleti életben, ezért ha korábban nem beszéltük folyékonyan, első lépésként jó ötlet lehet ebbe az irányba elindulni. Főleg akkor hasznos, ha valamilyen multinacionális cégnél dolgozunk, hiszen itt jellemzően az angol a közös nyelv a különböző országok közt. 

Ám persze nem biztos, hogy minden helyzetben az angol a legcélszerűbb választás. Ha például olyan cégnél helyezkedtünk el, amely német tulajdonban van, akkor értelemszerűen a némettel könnyebb dolgunk van. Ugyanígy olasz, lengyel vagy épp szlovák cégek esetében mindig vegyük figyelembe, a munkahelyünkön mely idegen nyelveket részesítik előnyben! 

Gyakorlás mindenek felett

Ha elköteleztük magunkat egy nyelv mellett, akkor jöhetnek az első lépések: iratkozzunk be egy nyelviskolába, vagy szerezzük be az idegennyelvi könyvek közül azokat, amelyekre valóban szükségünk lehet. 

Ám ez nem minden. Hiába járunk el rendszeresen az órákra, vagy olvasgatjuk a megvásárolt könyveket, ha nem gyakorlunk eleget, nem fogunk egyhamar egyről a kettőre jutni. 

Ha van rá lehetőségünk, akkor munka közben nyugodtan elkezdhetjük a gyakorlást! Minél többet beszélünk ugyanis az adott nyelven, annál könnyebben fogjuk tudni elsajátítani az üzleti nyelvhez szükséges szókincset. 

További hasznos tippek nyelvtanuláshoz

A felsorolt pontokon kívül még vannak olyan hasznos tanácsok, amelyek segítségével megkönnyíthetjük a helyzetünket, és hatékonyabbak lehetünk a tanulásban: 

  • A konkrét tanuláson kívül úgy ragadhat ránk minél gyorsabban az adott nyelv, ha sok szakmai anyagot nézünk, hallgatunk! Például a különböző szaklapok olvasása vagy szakmai anyagok hallgatása során észrevétlenül javíthatjuk a nyelvtudásunkat. 
  • Ne féljünk hibázni! Sokan szoktak tartani attól, hogy amikor élesben használják újonnan elsajátított tudásukat, valamit rosszul csinálnak. Pedig nagy valószínűséggel mások észre sem veszik, vagy ha igen, nem fogják szóvá tenni! 

Nézz körül az Oxford Corner Könyvesbolt kínálatában!

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek