Hogyan segít a függőségből való felépülésben a bentlakásos terápia?

iho   ·   2023.05.06. 12:00

Az addikcióból való kigyógyulás senkinek sem sétagalopp. Pláne akkor, ha közben az illető végig a megszokott közegében tartózkodik, ott ahol a függősége kialakult, és esetleg csak hetente 1-2 alkalommal tud szakemberrel konzultálni.

Ennél lényegesen hatásosabb a Swan Lake Központ bentlakásos terápiája, mely során a páciens 4-8 hetet is az intézményben tölt, ahol naponta több foglalkozáson is részt vesz, és sorstársakkal van körülvéve. Ezáltal egy olyan közösség része lehet, akik támogatják, és segítik őt a kilábalás rögös útján.

Melyek a bentlakásos terápia előnyei?

Az efféle intenzív kezelésnek több pozitív hozadéka is van, szemben azzal, mint amikor valaki ugyanúgy a megszokott környezetében marad, és így próbál meg úrrá lenni a függőségén.

Először is a terápia idejére kiszakadunk a hétköznapi közegből, ahol az addikció kialakult. Ez kulcsfontosságú, hiszen így hirtelen megszűnnek azok a tényezők, amelyek hátráltatják a gyógyulást, és elősegítik a visszaesést.

Aztán ott van a közösség támogató ereje. Rájövünk, hogy itt olyan emberek vesznek körül minket, akik nem ítélnek el a hibáink miatt. Bár szembesítenek azzal, hogy a tetteinknek következményei vannak, melyeket vállalnunk kell, mégsem bántóan vagy bírálkozva teszik azt. A többi páciens között sorstársakra lelhetünk, barátságok alakulhatnak ki, hisz bár az élettörténetünk különböző, mégis közös a cél, amelyért harcolunk. 

Végül pedig a terápiás foglalkozások során arra is rájövünk, hogy az általunk már rutinszerűen alkalmazott viselkedési minták nem velünk születtek, hanem úgy tanultuk őket. Ez viszont magával hozza azt a felismerést, hogy meg is tudjuk őket változtatni, így tényleg teljesen új, tiszta lappal kezdhetünk.

A napi rutin fontossága

Az intézetben jól behatárolt napirend szerint zajlik az élet. Ez azért lényeges, mert segít kialakítani azokat a rutinokat és szokásokat, melyek a páciensek később, a otthoni életük során is tudnak majd alkalmazni. 

A kiegyensúlyozott mindennapokhoz ugyanis elengedhetetlen egyfajta napirend, melyben helyet kap az étkezés, a mozgás, és a kellő mennyiségű pihenés is. Az állandó összevisszaság csak stresszt és frusztrációt szül.

A rehabilitációs központban például minden nap azonos időben van az ébresztő, a reggeli, a sport, a különféle egyéni és csoportos foglalkozások, szakorvosi konzultációk. Akinek az életvitelére eddig a kaotikusság volt jellemző, annak elsőre ez furcsa lehet, de hamar rájön majd, hogy mennyi előnye van annak, ha a mindennapjainak van egy jól kialakított rutinja.

Egy új élet kapujában

A terápiás kezelés során a páciens megérti, hogy mely okok vezettek a függősége kialakulásához, és megtanulja, hogyan építsen fel egy teljesen új életet azzal, hogy maga mögött hagyja az addikciót.

Persze azt senki sem állítja, hogy mindez könnyű lesz, hiszen nagyon nehéz szembenézni a félelmeinkkel és kiszabadulni a szer fogságából, de szakértői segítséggel nincs lehetetlen. Ha megvan bennünk az akarat, a gyógyulás is sikeres lesz.

(x)


 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek