Hogyan spórolj áramot? Tippek és ötletek

iho   ·   2022.10.04. 12:00

Napjainkban mindenki egy fokkal jobban átgondolja, hogy milyen berendezéseket és eszközöket használ otthon. Nem mindegy, hogy az adott kellék mennyit fogyaszt, hiszen az energiaárak teljesen elszálltak, jelentősen megemelkedett mindennek az ára. 

Ezáltal nem biztos, hogy kell otthonra plusz egy fagyasztó, esetleg egy harmadik tévé. Sokat tehetsz azonban olyan egyszerű dologgal is, mint a világítótestek cseréje, hiszen a LED jóval kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos izzók. Ebben a cikkben tippeket és ötleteket osztunk meg veled, amivel spórolni tudsz.

Hogyan tudsz csökkenteni a költségeiden?

Valószínűleg te sem szeretnéd állandóan azt számolgatni, hogy az adott havi áramszámlád milyen összeget fog mutatni. Sokan csak azért szereznek be például fogyasztásmérőket, hogy folyamatosan nyomon tudják követni, hogy mennyi áramot használnak el az adott hónapban. Nem muszáj azonban mindig ránézni, hogy milyen adatokat mutat a rendszer, egyszerűen le kell cserélni pár nem túl drága kelléket, ami túl sok energiát nyel el. 

Az Elektrikstore.hu LED lámpái például tökéletes választások, ha nálad is sokat ég a villany, és nem szeretnéd, ha ez túl magas áramszámlát jelentene a számodra. Persze a legtöbb esetben a kritikus pont a hűtőszekrény, de főként a villanybojler, ami hatalmas mennyiségű energiát használ el. Ezeken azonban nem tudsz sokat spórolni, hacsak nem cserélsz le mindent korszerűbb megoldásra, ami valljuk be, nem egy olcsó mulatság. 

Miért válassz LED-es világítást?

Tökéletes módszer lehet a mennyezeti LED lámpa, hiszen ez jóval kevesebbet fogyaszt, mint a korábban használt izzók. Nagy előnye, hogy nem kell állandóan cserélgetni bennük a fényforrást, hiszen ezeket nem pár hónapra tervezték. Valaki kiszámolta, hogy ha egy lakásban 15 ilyen égő van, akkor az négy óra alatt még 13 kw/h-t sem fogyaszt. 

Ez nem túl magas szám, tekintve, hogy a régi változatok ennek sokszorosát használták el ugyanennyi idő alatt. Nem érdemes tehát ezen spórolni, le kell cserélni őket, így biztosan látni fogod a számlán az eredményt. 

Jó megoldást jelenthet az EGLO Frania beltéri LED-es lámpa, ami meleg fehér színének köszönhetően sokkal kellemesebbé teszi majd a szoba hangulatát. Természetesen választhatsz hosszúkás vagy kerek modelleket is, hiszen manapság többféle kivitel kerül a boltok polcaira. 

Mit tehetsz még a magas rezsiárak ellen?

Az első és legfontosabb, hogy kapcsolj le mindent, amit nem használsz! Igaz ez minden vezetékes eszközre, így húzd ki a konnektorból azokat a dolgokat, amiket csak néha kapcsolsz be! Hiába fogyaszt kevesebbet, ha nem működik, akkor is vesz fel áramot, mondhatni teljesen feleslegesen, hiszen nincs rá szükséged. 

Emellett érdemes átgondolni, hogy mit szeretnél főzni az adott héten. Próbáld ki, hogy nem naponta készíted el őket, hanem hetente mondjuk kétszer alkotsz valamit a konyhában, hiszen a sütőben több dolognak is helye van egyszerre! Ez azért rengeteg áramot spórolhat meg neked. 

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek