Hogyan válassz munkavédelmi ruházatot? A legfontosabb szempontok

iho   ·   2024.03.29. 08:35
00_munkavedelmi_ruhazat

A munkavállalók biztonságának és jólétének szempontjából a munkavédelmi ruházatnak kulcsfontosságú szerep jut. A gyártás, az építőipar, az egészségügy és még sok hasonló terület igényli azt, hogy a megfelelő védőfelszereléssel rendelkezzenek a dolgozók. Cikkünkben pár fontos szempontot ismertetünk, amelyet érdemes figyelembe venni vásárlás előtt.

Azonosítsuk a veszélyeket

Kiválasztás előtt elengedhetetlen, hogy felmérjük a munkakörnyezetben jelen lévő konkrét veszélyeket. A különböző iparágak különböző kockázatokat jelentenek a munkavállalókra nézve, így a magas hő, a különféle vegyianyagok vagy az éles tárgyak is kárt tehetnek bárkiben. Ezeket a kockázatokat mindenképpen csökkenteni kell, amelyet a megfelelő munkavédelmi ruházat kiválasztásával érhetünk el.

A szabványoknak való megfelelés

Győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott munkaruha megfelel az ipari szabványoknak és előírásoknak. A különböző területeknek sajátos követelményei vannak és ezzel nem árt tisztában lenni. Keressük a ruhákon a címkéket, vagy az online webshopban a leírásokat, amelyek segítenek beazonosítani a szükséges védőfelszereléseket és ruhákat. Amennyiben a munkavédelmi bolt személyes felkeresése mellett döntünk, akkor a szakértő munkatársak is segítségünkre lehetnek.

Anyagválasztás

A ruházat anyaga mindig a veszélyek besorolása alapján változik. Léteznek tűzálló anyagok, amelyet a tűznek vagy elektromos veszélynek kitett munkavállalók viselhetnek. Emellett vannak olyan anyagok, amelyek például jól ellenállnak a különféle vegyi anyagoknak. Vegyünk figyelembe más tényezőket is, mint például a tartósság, a funkcionalitás vagy a kényelem.

Kényelem

A munkavállalók érdekében fontos, hogy a ruházat kényelmes legyen, hiszen akkor sokkal szívesebben is viselik. Egy rosszul illeszkedő, illetve kényelmetlen munkaruházat csökkentheti a termelékenységet és növelheti a biztonsági kockázatokat.

Tartósság és hosszú élettartam

Hosszú távon a munkaruhába való befektetés megtérül. Ennek érdekében csak kiváló minőségű anyagból készült ruhák mellett tegyük le a voksunkat, hiszen az jól ellenáll az idő vasfogának. Rendszeresen ellenőrizzük le az öltözetet és azonnal cseréljük, ha a kopás nyomait tapasztaljuk.

Láthatóság

Az olyan iparágakban, ahol a rossz láthatóság problémát jelenthet, mint például az építőipar vagy az utak építése, a jó láthatóság elengedhetetlen. Különösen gyenge fényviszonyok mellett, a balesetek megelőzése érdekében vásároljunk olyan ruhákat, amelyek fényvisszaverők és ezáltal jól láthatóvá teszik a munkavállalókat munkavégzés közben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek