Hogyan válasszon megfelelő redőnyt a műanyag ablakokra?

iho   ·   2023.02.07. 19:00

Az ideális nyílászárók kiválasztása, akár új építésről, akár felújításról van szó, nem egyszerű feladat, hiszen több szempontot mérlegelve kell meghozni az évtizedekre szóló döntést. 

Az alapanyagon túl a szín, a méret és a forma, valamint egyéb speciális igények, például a biztonság, a betörésvédelem bonyolíthatják a választást, ahogyan a költségvetés is jelentősen befolyásolja minden esetben. Az ablakszerkezetek esetén a funkcionalitást, a komfortot növelik a külső és belső ablakpárkányok, az árnyékolók, valamint a rovarhálók. Az árnyékolás a belső klíma szempontjából is lényeges lehet, így a redőny vásárlása nem lehet kérdés. Kérdés az, hogy milyen redőnyt válasszon. 

Különféle árnyékoló megoldások 

A külső árnyékolók megfelelő kialakítás esetén hőszigetelést és védelmet is biztosítanak a fényzáráson felül, így fontos elemei lehetnek a szerkezeteknek. Rendeljen az Ablak Outlet redőny kínálatából minőségi és esztétikus műanyag vagy alumínium megoldásokat meglévő vagy új ablakaira!

Rendkívül esztétikus megoldást jelentenek a belső, vakolható tokos redőnyök, amelyek beépítésére azonban új építések esetén, illetve abban az esetben van lehetőség, ha a homlokzat szigetelésére, vakolására a redőny beépítését követően kerül sor.

Utólagos árnyékolásra a kevésbé dekoratív külső tokos redőnyök jöhetnek szóba, ezek szinte minden ablakra szerelhetők, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy a tok méretével csökkentik a nyílások magasságát, így például ajtók esetében problémásak lehetnek.

A redőnyök összetett szerepe

Amellett, hogy a redőnyökkel a helyiségek fényzárását, árnyékolását oldhatjuk meg, a hő- és hangszigetelés, továbbá a betörésvédelem szempontjából is fontos elemei az ablakszerkezeteknek, és az épületek megjelenésében betöltött szerepükről sem szabad megfeledkezni. 

Amikor a redőny kiválasztására kerül a sor, mérlegelni kell a vele szemben támasztott követelményeket. Egy redőny jóval többet jelent egy függönynél vagy rolónál, hiszen hatékonyan védi a lakásbelsőt a hőtől, hidegtől, mivel megakadályozza, hogy a napsugarak elérjék az üvegfelületeket. De védelmet jelentenek a külső zajokkal szemben is, így hálószobai ablakokra feltétlen szereltessen külső árnyékolót zajos környéken. 

Az erős, tartós anyagokból készülő szerkezetek az otthonok biztonságát is szolgálják.

Az épület elhelyezkedése tekintetében érdemes lehet tartós anyagokból készülő redőnyöket választani, amelyek a szélterhelést is bírják, illetve motoros meghajtással is üzemeltethetők a kényelem szempontjából.

Műanyag vagy alumínium a megfelelő?

Sokan választják a műanyag redőnyöket viszonylagos olcsóságuk, színbeli változatosságuk okán. Ezeknek is megvannak az előnyei, ugyanakkor ha hosszú élettartamú, stabil szerkezetet szeretne, az alumínium redőnyöket válassza. Ezek motoros mozgatással is, gombnyomásra használhatók, így teljes kényelmet garantálnak. 

Reméljük, összefoglalónkkal sikerült segítenünk a megfelelő redőny kiválasztását illetően!

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek