Hogyan válasszunk CO-érzékelőt?

iho   ·   2022.01.05. 12:00

A szén-monoxid mérgezés az egyik legalattomosabb és legsúlyosabb eset, ami történhet, ha otthonunk nincs felszerelve CO-érzékelővel. Egy régi vezeték vagy egy hibásan működő alkatrész is elég a tragédiához. Lássuk, hogyan érdemes választani!

Fontos a megelőzés

A szén-monoxid szivárgása akár tragédiával is végződhet, éppen ezért a megelőzésére elengedhetetlen kellő figyelmet fordítani. Egy kis odafigyeléssel és egy jó szén-monoxid érzékelővel megelőzhető a baj.

Elsőként azt tanácsoljuk, hogy a fűtőberendezést minden szezon előtt és után nézessük meg szakemberrel. A hozzáértő fűtésszerelő időben felfedezheti az elöregedett, hibás alkatrészeket, és kicseréli azokat.

A második fontos lépés, hogy az évente egyszer érkező kéményseprő látogatását semmiképp se mulasszuk el! A kémény kritikus pontja minden épületnek, éppen ezért elengedhetetlen az alapos, legalább évi egyszeri felülvizsgálata.

A megelőzéshez tartozó harmadik tanácsunk pedig a jó szellőzéshez kapcsolódik. A fából készült ajtók és ablakok kiválóan képesek természetes módon szellőzni, ezzel szemben a műanyag nyílászárókhoz elkélhet egy plusz szellőzőrács is.

Mindezen lépések nagyon fontosak annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a szén-monoxid szivárgása. Azonban a valódi baj észleléséhez mindenképpen javasolt CO-érzékelő beszerzése is.

Mire figyeljünk az érzékelő kiválasztásánál?

Aranyszabály, hogy az egészségen és a biztonságon nem érdemes spórolni. Egy gyanúsan olcsó CO-érzékelő több, mint valószínű, hogy nem fog jelezni, ha valóban szivárgás történik. Vagy éppen az ellenkezője, többször is indokolatlanul jelez, amely pánikot kelthet. Nem is beszélve a tűzoltók kiszállási díjáról.

CO-érzékelővel szinte minden műszaki áruház polcain találkozhatunk, azonban érdemes először alaposan tájékozódni a termékről, és megbízható forrásból vásárolni. Minden esetben ellenőrizd, hogy a szabványi előírásoknak megfelel-e az adott termék!

A Mentool kiváló CO-érzékelői megbízható segítségként jeleznek szén-monoxid szivárgás esetén.

A CO-érzékelők típusai

A CO-érzékelőknek többféle típusa is kapható. Az egyik legegyszerűbb verzió a karbantartásmentes, amelyet a szerelési útmutatót követve könnyedén felszerelhetsz. Ha úgy érzed, hogy inkább biztosra mennél, bátran kérd szakember segítségét. Léteznek digitális érzékelők is, amelyeket telefonos applikáció segítségével könnyedén irányíthatunk és működtethetünk.

Az érzékelők jellemzően tesztfunkcióval is rendelkeznek, amelyek kipróbálását erősen ajánljuk. Így megismerheted éles jelzés esetén a szerkezet hangját, illetve valóban kipróbálhatod a működésének helyességét.

Az akkumulátor élettartamát minden esetben ellenőrizd a feltüntetett helyen, és annak lejártakor gondoskodj a cseréről! A Mentool széles kínálattal, megbízható és professzionális termékekkel vár.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek