Hogyan vásároljunk kész függönyt?

iho   ·   2023.09.29. 12:00
999

Előfordulhat, hogy a függönyünk megérett egy cserére, vagy új lakásba költözünk és oda szeretnénk újakat vásárolni. Ilyenkor mindig több dolgot is figyelembe kell vennünk annak érdekében, hogy a lehető legtökéletesebb darabokat válasszuk ki. Cikkünkben ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

A kész függöny praktikus választás, mert azonnal feltehetjük az ablakra, nem kell megvárni, míg méretre szabják. Ez a lehető legegyszerűbb módja a függönyvásárlásnak, ha olyan ablakaink vannak, amelyek méretére kapunk készen függönyt. A Szőnyeg textil webáruházban érdemes kezdeni a keresést!

Mi a függöny és mire való?

A függöny egy olyan lepel, amit a nyílászárók elsötétítésére vagy a szobák díszítésére használnak. Léteznek fényáteresztő függönyök, illetve sötétítő függönyök is. Mindkettőnek más a funkciója, éppen ezért különböző az anyaguk is.

A fényáteresztő függöny amellett, hogy kiváló az ablak dekorálására, a kíváncsiskodó tekintetektől is megóv bennünket. Kissé megszűri a fényt és kitűnően kilátunk bentről, de kívülről többnyire csak akkor látnak be a lakásba, ha este felkapcsoljuk a villanyt.

Ilyen esetekben azonban elhúzhatjuk a sötétítő függönyt, ha azzal is rendelkezünk, vagy a redőnyt, illetve más árnyékolót is. A sötétítő függöny szerepe napközben is feladatot kaphat, mert a túl erősen betűző napsugaraktól is védhetjük vele otthonunkat.

A sötétítő függöny szerepe napközben

Az éjszakai alvás mellett a nappali pihenéshez is jó megoldás a sötétítő függöny. A kellően vastag anyagú sötét függöny abban is segíthet, hogy a helyiség ne melegedjen fel túlságosan a nyári melegben.

Ha a napfény túl erős, felmelegíti a helyiségben levő bútorokat, a falakat, a padlózatot, a különböző tárgyakat, így bent is megnő a hőmérséklet. A sötétítő függöny ezt a problémát is enyhíteni tudja.

Tehát a függöny árnyékol, sötétít, díszít, védelmez, és nem utolsó sorban barátságos hangulatúvá teszi otthonunkat. Vannak olyan országok, ahol nem is használnak függönyt, pedig a jól megválasztott, gyönyörű darabok sokkal otthonosabbá varázsolják a teret.

Játék a függönyökkel

A függönyök mintájával, színével, elhelyezési módjával különböző trükkökkel élhetünk annak érdekében, hogy megjelenésükkel a legszebb látványt nyújtsák. Napos helyiségekben jól mutat a hideg színű függöny, míg északi fekvésű ablakokon a meleg színek célszerűbbek.

Kicsi terekben az apró minták ideálisak, nagyobb szobákkal a méretesebb motívumok passzolnak. Ha alacsony a belmagasság, függőlegesen futó mintás, földig érő függönnyel becsaphatjuk a szemet. Ha tágítanánk a teret, akkor legyen minél szélesebb a függönyözött felület.

A függöny méretének kiválasztása nagyon lényeges, mindig a karnist mérjük meg, ne az ablakot. A színek illeszkedjenek a szoba hangulatához, a berendezési tárgyakhoz és a textilekhez is.

Ha jól választunk, hangulatos helyiségeket tudunk létrehozni, ahol mindig jól érezzük majd magunkat! Rendszeres és megfelelő módon történő tisztítás mellett hosszú ideig élvezhetjük szépségüket.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek