Holland drónsólyom-bemutató Debrecenben

MTI/iho   ·   2015.12.26. 15:00
dronefalcon0

A holland Clear Flight Solution cég madárformájú drónokat fejlesztett ki, és alkalmaz többek között a holland főváros légikikötőjén is. Debrecenben is tartottak bemutatón, amely több volt, mint meggyőző: az Airport-Debrecen Kft. és a Xanga hosszú távú együttműködést tervez az eljárást kifejlesztő innovatív holland vállalattal.

Ezt a drónt minden pilóta szereti, az biztos. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Czeglédi Zsolt)

Nico Nijenhuis cégtulajdonos, az eljárás kifejlesztője arról beszélt, a drónmadár teljesen élőnek, valósnak tűnik, repül és sólyomhangokat bocsát ki, félelmet keltve az előle riadtan menekülő többi madárban.

A szakember szemléletes példával illusztrálta milyen hatékony lehet a drón: a költöző, vonuló ludak már 5 kilométer távolságról meglátják legnagyobb ellenségük, a sólyom árnyékát, és emiatt módosítják az útjukat. A cél az, hogy a drónsólymok véglegesen elriasszák a madarakat egy-egy repülőtér környékéről. Jelenleg tíz ilyen „madár” készült el, kipróbálásuk több nemzetközi repülőtéren folyik, Magyarországon először Debrecenben mutatták be.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek