Húsz óra hosszat sodródott a Fekete-tengeren a vízbe esett, szívós ukrán elsőtiszt

iho/hajózás   ·   2023.09.03. 12:00
ukrán-török-mentőakció

A tisztázatlan körülmények között a tengerbe esett, az esetet ép bőrrel megúszó tengerészt egy török hajó mentette ki.

A török ​​tengerészeti ügyek főigazgatósága, a Denizcilik Genel Müdürlüğü hívta fel a figyelmet arra a napokban lezajlott hátborzongató eseménysorozatra, amelynek csattanójaként egy török ​​teherhajó csodával határos módon mentette ki a vízból azt a tengerészt, aki húsz órán át sodródott a Fekete-tengeren.

A történet vázlatos rekonstrukciója alapján a Libériában bejegyzett MSC Nadriely konténerhajó augusztus 28-án szedte fel a horgonyt a grúziai Poti kikötőjében, és Törökország északi partja mentén hajózott Isztambul felé, 682 láb hosszú fedélzetén 2468 TEU-nyi konténerrel. Kétnapi hajózás után, augusztus harmincadik észlelték, hogy a Nadriely ukrán elsőtisztje eltűnt, és a hajó tüzetes átvizsgálása után sem került elő. Azt feltételezve, hogy a tengerész a vízbe esett, a hajó megfordult, és addigi útvonalát ellenkező irányba követve igyekezett a legénység megtalálni az eltüntet. Ezzel egyidőben értesítették a közelben tartózkodó hajókat és az illetékes török hatóságokat; helikopterek emelkedtek a levegőbe és a partiőrség hajó is kifutottak, hogy a kutatásban részt vegyenek. 

A Panamában bejegyzett, török tulajdonú Moonlight a görögországi Kalamakiból indulva tartott Potiba: az esetről értesülve megerősített figyelőszolgálatot rendelt el a hajó kapitánya, és az eltűnés körzetébe érve rá is bukkantak a vízen hányódó emberre; húsz órával az eltűnése után, mintegy ötven tengeri mérföldnyire a vízbeesés feltételezett pontjától. Az ukrán tengerész némi segítséggel ugyan, de a saját lábán kapaszkodott fel a török hajó fedélzetére.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek