IATF 16949, a modern autóipari minőségirányítási rendszer

iho   ·   2022.12.14. 08:40
01_autoipar

Specifikus autóipari szabványok – Az autóipar az egyik legjelentősebb iparág, amelyhez számos minőségellenőrzési kritérium kapcsolódik. A gyártók a gördülékeny működést nemzetközi szabványok és minőségirányítási rendszerek mentén képesek garantálni. Ezek a rendszerek pedig szintén igyekeznek alkalmazkodni az iparági jellemzőkhöz.

Specifikus autóipari szabványok

Az ipari szereplők nem csupán a teljesítmény, hanem a minőség területén is óriási elvárásokkal néznek szembe. A globális piacra is termelő nagyvállalatok működése ezért is szigorúan szabályozott. E szabályozások a munkavégzés legkisebb mozzanatától a gyártás legátfogóbb aspektusáig terjednek. A szabályozott működést pedig jellemzően különféle szabványok irányítják. Ezek lehetnek saját, belső, nemzeti vagy akár nemzetközi szabványok is.

Az autóipar folyamatos fejlődésben van, melyet a szabványügyi bizottságok is kénytelenek lekövetni. Az új technológiai megoldások és gyártási folyamatok bevezetése az előírások naprakész frissítését követelik meg. Az autóiparban rengeteg különféle szabvánnyal találkozhatunk, ám ezek közül mégis kiemelkedik az IATF 16949 szabvány, amely egy globálisan működő hálózat egységes követelményeit foglalja össze az autóiparban.

Átdolgozott megoldások

Az ISO 9001 sok nem autóipari cég működésébe is integrálható szabvány, mely a folyamatokat igyekszik szabályozott mederbe terelni. E folyamatok az előírásoknak köszönhetően jóval gördülékenyebbé válnak, a cég működése költséghatékonyabbá válik, a vevői elégedettség pedig mérhető módon növekszik. Az IATF 16949 szabvány is az ISO 9001 követelményeit veszi alapul és lényegében azokat pontosítja az autóipari gyártás részére.

A szabvány betűi a Nemzetközi Autóipari Munkacsoportot takarják, mely jól jelzi, hogy a revíziót képzett iparági szakemberek csoportja végezte. Az IATF 16949 tanúsítása hasonló előnyökkel jár, mint az ISO 9001, csak éppen az autóipari szereplők folyamataira specializálva. Egy ennyire sokrétű, teljesítmény- és minőségorientált versenyágazatban pedig egyenesen alapkövetelmény a tanúsítvány megszerzése, melyhez elengethetetlen a munkavállalók szakszerű képzése.

Az IATF 16949 garantálja a gördülékeny autóipari folyamatokat

Egy jól működő rendszer alapja: a képzés

Az autóiparban – és általában a gyártásban – nélkülözhetetlen a folyamatok megfelelő szabályozása. E szabályozások az ipari szereplők és partnereik közös érdekeit szolgálják, hiszen segítségükkel a gyártás és a minőség is optimalizálásra kerül. Ehhez számos technika és módszer nyújt segítséget, melyek elsajátításával a vállalatok által kiépített és működtetett rendszer felügyelete és szabályozottsága biztosított.Az IATF 16949 szabványhoz kapcsolódó képzések széles kínálata érhető el az autóipari szakemberek és dolgozók számára egyaránt. Ezek lényegében alapvető fontossággal bírnak a tanúsítás felé vezető úton. Egy jól működő rendszer ugyanis a megfelelő képzéseknél és a megalapozott tudásnál kezdődik. A képzések listájában megtalálható például autóipari projektmenedzsment, auditor vagy épp statisztikai folyamatszabályozás, csakúgy, mint egyes vevő- vagy márkaspecifikus képzések.

Nyitóképünkön: az autóiparhoz számos különböző minőségszabvány kapcsolódik

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek