Idén Budapest ad otthont a közép-európai műszaki múzeumok találkozójának

MTI   ·   2023.09.17. 08:00
Volt egyszer egy Északi c. kiállítás, háttérben az Árpád sínbusz, a 242-es gőzmozdony és a Cmn személykocsi_Forrás_Közlekedési Múzeum

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szervezi a Közép-Európai Műszaki Múzeumok Szövetségének találkozóját. Az eseményt szeptember 18. és 20. között rendezik meg Budapesten, a Kőbányai úti Északi Járműjavítóban.

A Közép-Európai Műszaki Múzeumok Szövetségének (MUT, Central European Union of Technical Museums) 30. találkozóját a Visegrádi Együttműködés minden tagjával és több más ország képviselőinek részvételével rendezik meg a Közlekedési Múzeum leendő otthonában. A konferenciát Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója nyitja meg, ezt követően Horváth Csaba és Zsigmond Gábor főigazgató-helyettesek bemutatják az Új Magyar Közlekedési Múzeum projektet a nemzetközi szakembereknek.

A Műszaki és közlekedési múzeumok jövője Közép-Európában – hálózatok, megújulás, ipari örökség cím köré épülő, a pandémiás helyzet miatt három év után most először megrendezett MUT-találkozón múzeumvezetők, vezető muzeológusok, kurátorok, múzeumpedagógiai szakemberek tartanak előadást és vitatják meg a múzeumok előtt álló kihívásokat, az arra adott XXI. századi válaszokat a térségben. A témakörökben számos előadást és bemutatót tartanak Lengyelország, Szerbia, Csehország, Szlovénia és Szlovákia legjelentősebb műszaki múzeumainak vezetői. Eközben pedig megismerik az új Közlekedési Múzeum projektjét, a beruházás helyszínét és a leendő új állandó kiállítás terveit.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum alapító tagként 1991 óta vesz részt a MUT munkájában. A szervezet kifejezetten a közép-európai műszaki múzeumok fórumaként jött létre harminc évvel ezelőtt, a rendszerváltás és a régiót érintő átalakulások idején, azzal a céllal, hogy elősegítse a térségben működő intézmények közötti szakmai együttműködést, a múzeumok közötti technológiai, tudományos, muzeológiai tapasztalatcserét és a különböző kiállítási gyakorlatok bemutatását. A budapesti közgyűlésen több hazai és külföldi múzeum is jelezte csatlakozási szándékát a szervezethez, így a MUT bővítése és további erősödése ugyancsak fontos célja a háromnapos tanácskozásnak.

Magyarországról a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum mellett az Aeropark Budapest, a Duna Múzeum (Esztergom) és az Úttörténeti Múzeum (Kiskőrös) vesz részt a találkozón.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Százéves a magyar kereskedelmi légiközlekedés

iho/repülés   ·   2023.12.07. 15:30

A Közlekedéstudományi Egyesület Légiközlekedési és Általános Közlekedési Tagozata a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közösen emlékezett meg a százéves magyar kereskedelmi légiközlekedésről a Polgári Repülés Világnapjának előestéjén.