Így dalol az erdő: élménytúra a Zsuzsival a Hármashegyi-erdőben

iho/vasút   ·   2022.05.13. 15:00
zsuzsivonat

A Zsuzsi Erdei Vasút május 14-én, szombaton egy madárdaltól hangos csodavilágba repíti utasait, akik egy kellemes erdei séta során közelebbről is megismerhetik az erdő madarait és azok énekét.

Május a természet megújító és fiatalító erőinek a hónapja, az év egyik legboldogabb időszaka. Az üde, zöld hajtásokban, virágzó gyógynövényekben, izgő-mozgó repülő rovarokban és éneklő madarakban gazdag Hármashegyi-erdő májusban csodás arcát mutatja, így érdemes kihasználni a hétvégét egy kiruccanáshoz.

A madarak életében kiemelt szerepe van az akusztikus kommunikációnak. A madárfajok szinte mindegyike képes valamilyen egyszerű hangot kiadni, ám egyharmaduk énekelni is tud. Hogy mi a különbség az énekhang és a hívóhang között, és hogy melyik madár mikor és hogyan dalol, arra választ kaphatnak mindazok, akik május 14-én részt vesznek a Zsuzsi Erdei Vasút „Így dalol az erdő” elnevezésű programján. Az utasokat természetesen a 2022-ben száznegyvenedik születésnapját ünneplő Zsuzsi Erdei Vasút szállítja a madárdaltól hangos Hármashegyi-erdőbe, ahol Varga Edit környezeti nevelő és Imre István solymász várja az érdeklődőket egy interaktív madárbemutatóval egybekötött erdősétára. A kellemes erdei túra során a résztvevők megismerhetik közelebbről a 2022-es Év Madarának választott zöld küllőt és az Év Fáját, a nagylevelű hársat, melyek mindegyike megtalálható a Debrecen környéki erdőkben.

Május a madarak életében a párkeresés, a fészeképítés és a családalapítás időszaka, így az erdei túra kiváló lehetőség arra, hogy megfigyeljük az égi vándorok, köztük a kuvikok, erdei fülesek és fekete rigók fészeképítési tudományát, és belessünk a cseperedő madárfiókák életébe. Imre István solymász segítségével a túra résztvevői megtudhatják azt is, jó-e, ha fiókamentéssel beavatkozunk a természet és a madarak életébe, és ha már szükség van rá, hogyan és mikor kell fiókát menteni.

Az erdőséta mellett a programon résztvevők szombaton megtekinthetik a Természettár „Levéltitkok” című kiállítását a Természet Házában és egy filmvetítésen betekinthetnek a baglyok titkos életébe is.

A május 14-i program menetrendje:

  • A vonat 8:30-kor indul a Ruyter utcai kiinduló állomásról
  • 9:30-kor a Természettár „Levéltitkok” című kiállításának megtekintése a Természet Házában
  • 10:00-kor erdőséta Varga Edit környezeti nevelővel és a Madársuli madaraival
  • 11:30-kor Imre István solymász interaktív madárbemutatója, melynek témája a madárfióka-mentés
  • 12:30-kor „A baglyok titkos élete” című természetfilm vetítése a Természet Házában
  • A vonat 13:30-kor indul vissza Debrecenbe

A Zsuzsi Erdei Vasút hétvégén napi háromszor közlekedik Debrecen és Hármashegyalja között, májustól pedig már keddi és csütörtöki napokon is indít menetrend szerinti járatokat szintén napi háromszor.

Hétvégi menetrend:

A vonatok indulása a Ruyter utcai kiinduló állomásról: 8:30, 11:15, 15:00

Visszaindulások Hármashegyaljáról: 10:00, 13:30, 16:45

Keddi és csütörtöki menetrend:

A vonatok indulása a Ruyter utcai kiinduló állomásról: 8:30, 11:15, 14:15

Visszaindulások Hármashegyaljáról: 10:00, 13:00, 15:30

(Nyitókép forrása: Zsuzsi Erdei Vasút)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek