Így kell modellmozdonyt építeni!

Szucsik László   ·   2017.10.29. 16:15
vasmodnap_portugal_mozdony0

A Sudexpress N-es építési nagyságú, Vossloh Euro 4000 mozdonya a portugál székhelyű Takargo szállítmányozási cég színeiben pompázik.

A csomagolás impozáns és látványos. Meglepő, hogy a doboz pontosan megegyezik a modell méretével. Kicsomagolás után vár ránk az első meglepetés: a kuplungok nincsenek a helyükre pattintva, azokat külön zacskóban találjuk, az ablaktörlő-lapátokkal együtt. Ennek az az oka, hogy a csavarkapocs-imitációk miatt azok nem férnek a helyükre. Két lehetőség adott a kapcsolófejek elhelyezése előtt, a csavarkapcsot kihúzzuk a helyéről vagy egyszerűen felhajtjuk. Utóbbit választottam.

A képre kattintva galéria nyílik (a szerző felvételei)

A modell már már zavarba ejtően részletes, kifinomult. Ha figyelmesen szemléljük a mozdonyt még egy pandával is találkozhatunk. Az apró és végletekig kidolgozott alkatrészek stabilan állnak a helyükön. A forgóváz hihetetlen részletes. Sőt nemcsak részletes, hanem az egyes alkatrészei szinte hajszálvékonyak a minél nagyobb élethűség érdekében! Az elegáns mozdony 144 milliméter hosszú, a minimálisan alkalmazható bejárható ívsugár 275 milliméter! Ez nem „csak” amolyan gyártói ajánlás. Ennél kisebb ívben a forgóváz megfeszül, kisiklik. Tehát ezt vásárlás előtt figyelembe kell venni! A tamponnyomásoknak se szeri se száma. Minőségük remek, bizonytalanságok csak az alkalmazott, körülbelül 8:1-es leképezési arányú makró fotókon láthatók, a valóságban nem.

A mozdonynak négy tengelye hajtott; meglehetősen nehéz, de ennek ellenére tapadógyűrűk is segítik a megfelelő futást. Fehér menetfényeken túl vörös zárfényeket is kapunk, ezek külön fényszóróházban kaptak helyet. A fények színe, de még fényereje is nagyon szép. Sok modellből a fények „kikiabálnak”.

Egyetlen negatívumot tudnék említeni – és az sem a járművel kapcsolatos. A dobozban semmilyen leírást, alkatrészlistát, szerelési útmutatót nem találtam. De bizton mondom, ilyen remek kidolgozottságú és minőségű (!) modell talán még nem volt a kezemben.

A 250 eurós gyártói ajánlott ár első hallásra borsosnak tűnik. Azonban gondoljunk bele, hogy a Fleischmann, a Roco, valamint Trix kínálatában is bőven akad ilyen árcédulával ellátott modell.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek