Így lesz minden házi dolgozat, beadandó, szakdolgozat tökéletes

iho   ·   2021.03.03. 12:00

Beadandót fogalmazni, házi dolgozatot írni nehéz feladat. Főleg akkor, ha egy hosszabb, többoldalas esszét kell összedobni. A szakdolgozatokról nem is beszélve!

Az utánaolvasás és az adatok gyűjtése mellett a megfogalmazásra is oda kell figyelni. Mi ismerjük azokat a tippeket, amelyeknek segítségével nagyon sok időt spórolhatsz meg! Kövesd a tippjeinket, és hamarabb megleszel a beadandóval, mint gondolnád! Minden lépés fontos, így fókuszálj néhány percre ide, bejegyzésünkre!

Az előkészületek

Teljesen mindegy, mit szeretnél írni, arra mindenképp ügyelni kell, hogy átgondoltan készítsd elő a munkaterületed. Igényes munkát csak rendezett környezetben tudsz végezni. Az asztalon és környékén ne legyen semmi, ami megzavarhat. 

Mindenképp adj magadnak annyi időt, amennyire szükséged van, ne várd el magadtól a maximumot, ha csupán 1-2 napot hagytál az oldalak begépelésére!

Ha jobban tudsz koncentrálni zene mellett, akkor mindenképp készíts egy lejátszási listát! Ennek a hossza kb. olyan legyen, amennyi ideig egyszerre a munkádra tudsz összpontosítani.

Nagyon fontos, hogy azért, hogy a lehető legeredményesebb lehess, érdemes egy kis pihenőt tartani 2-3 három óránként. Ha csendben tudsz csak koncentrálni, ezt teremtsd meg magad körül, akár egy zajszűrő fül- vagy fejhallgatóval!

Amikor már fogalmazol

Nem mindegy, hogy milyen szavakat használsz. A legtöbb tanár, professzor nem kedveli, ha ugyanazt a kifejezést alkalmazod, hamar fel fog tűnni mindenkinek, ez pedig befolyásolhatja a jegyedet. Tehát ha igényes végeredményre vágysz, fogalmazásodat tele kell tűzdelned szinonimákkal! Így aztán úgy fog tűnni, milyen sokszínűen tudsz beszélni ugyanarról a témáról!

Ne felejts el sok különböző forrást használni! Nem csak magyar, de külföldi oldalakra is érdemes felpillantani inspirációért! Ne feledd, ezeket mindig meg kell jelölni a beadandó végén, hiszen ha nem a te fejedből pattantak ki a gondolatok, akkor plágium, ha nem jelölöd meg az agytrösztöt!

Ami talán a legfontosabb, hogy időnként olvasd át a szöveget. Főleg akkor, ha egy hosszabb lélegzetvételű szöveget írsz! Ahogyan egy történet mesélésekor is gyakran belezavarodunk a részletekbe, úgy 1-1 bekezdés, oldal befejezésével szinte el is veszíthetjük azt a gondolatmenetet, amely a szöveg törzse, lényege.

Jó, ha a bevezetést akkor írod csak meg, mikor már végeztél magával a szöveggel, hiszen akkor tudod összefoglalni, miről is szól az iromány!

Ha nem csupán információt gyűjtöttél

Ha a véleményedet kell megfogalmaznod, érdemes elolvastatni valakivel a beadandót, hogy biztosra mehess, gondolatmeneted tiszta és érthető, a pro és kontra érvek logikusan következnek egymás után. A beadás előtt te is olvasd át még egyszer, utoljára, találd meg az utolsó, apró hibákat, ellenőrizd, minden kiadott elvárásnak megfeleltél-e!

Jó munkát kívánunk!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek