Így szednék a szemetet az űrben

iho/repülés   ·   2016.08.02. 11:15
urszemet0

„Az ESA a tervezett e.Deorbit küldetéssel a nagyméretű űrszemétdarabokat, használ(hat)atlanul sodródó, tönkrement műholdakat szeretné a Föld körüli pályáról eltávolítani. Ehhez azonban a decemberi ESA Tanácsülésen az űrminisztereknek »szabad jelzést«, azaz pénzt kell adniuk a küldetés számára.

(illusztrációk: urvilag.hu)

Az alapötlet egyszerű, az e.Deorbit megközelítené és befogná a sodródó tárgyat, majd azzal összekapcsolódva irányítottan belépne a légkörbe, ahol mindkét objektum megsemmisülne. A kezdeményezés azért fontos, mert a követhető űrszemétdarabok több mint 75 százaléka a 2000 kilométer alatti, alacsony és zsúfolt Föld körüli pályákon kering. Ráadásul az űrszemét mennyisége nemcsak az újabb indítások, hanem az ütközések következtében fellépő aprózódás miatt is egyre nő. Ezért az ESA a legnagyobb használatlan darabok eltávolításával kezdené a világűr megtisztítását.

Amennyiben a Miniszteri Tanács decemberben szabad utat ad a kezdeményezésnek, akkor az első takarító műhold 2023 áprilisában Vega-C hordozórakétával indulhatna” – adta hírül az Űrvilág.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek