Így támogathatjuk ízületeink egészségét

iho   ·   2021.03.08. 12:00

Fiatalok és idősek életében egyaránt fontos a mozgás. Ha mozgásszervi sérüléssel vagy megbetegedéssel küzdünk, az a mindennapjainkra is rányomja a bélyegét. Épp ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk ízületeink egészségéről. Ezt megtehetjük különböző étrend-kiegészítőkkel és rendszeres mozgással is. Ha ízületi gyulladással küzdünk, akkor viszont célzott kezelésre van szükségünk. 

Az ízületeink szerepe

Az ízületeinket érintő kóros állapotok hatással vannak a testi-lelki egészségünkre egyaránt. Az ízület a két csontvéget magába foglaló terület. Hozzátartoznak a porcok, az ízületi tok és a szalagok is. 

Ezek gondoskodnak arról, hogy álló helyzetben kellően stabil legyen a csontok tartása. Illetve a testrészeink mozgatásában, hajlításában is nagy szerepet kapnak az ízületek. Ahhoz, hogy olajozottan, fájdalommentesen mozoghassunk, elengedhetetlen az egészségük.

Az ízületi gyulladások okai

Nem csak sérülések, hanem gyulladás is nehezítheti az ízületeink mozgását. A gyulladásos kórkép kialakulásának számos oka lehet. Fennállhat autoimmun eredetű ízületi gyulladás. Különböző bakteriális fertőzések tünete is lehet, akár gyerekeknél is az ízületek belobbanása.

A porcok elkopásából is eredhet ízületi gyulladás, és anyagcsere-betegség miatt is kialakulhat. Az ízületeket érintő fájdalom jelentősen ronthatja a beteg életminőségét, különösen, ha a panaszai hosszú távon fennállnak.

Így óvhatjuk ízületeinket

Annak érdekében, hogy megelőzzük a panaszokat, érdemes erősítenünk az ízületeinket. Erre kiváló porcerősítő étrend-kiegészítő készítményeket találunk, amelyek segítenek megóvni az ízületeket. Ezek többek között hialuronsavat és glükozamin-szulfátot tartalmaznak. Emellett természetes anyagok, mint a kurkuma vagy az ördögkarom is segítik az ízületek védelmét és erősítését. 

Ezek az anyagok ugyanis bejutva az ízületek szerkezetébe, közvetlenül erősítik azok belső felépítését. Ezáltal a testünkben lévő ízületek ellenállóbbá válnak a sérülésekkel és gyulladásokkal szemben. A már meglévő panaszaink pedig mérséklődnek az ízületvédő készítményeknek köszönhetően. Ennek az oka az, hogy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással is bírnak ezek a termékek.

A mozgás fontossága

Nem csak a megfelelő táplálékkiegészítővel erősíthetjük a mozgást érintő szerveinket. A rendszeres, állapotunknak megfelelő testmozgás is segít megőrizni egészségünket. Azonban mindig ügyelnünk kell arra, hogy ne terheljük túl magunkat. Ugyanis ez is hozzájárulhat a tünetek kialakulásához. 

Mindig melegítsünk be, és a mozgás végén nyújtsuk meg izmainkat. Ezzel nagyban csökkenthetjük a sérülés veszélyét. Az idősebb korosztály számára is ajánlott a mozgás, hiszen számos jótékony hatása van testre és lélekre egyaránt. Erősödnek az izmok, ízületek, a vérkeringés és az anyagcsere fokozódik. Sőt, a hangulatunknak is jót tesz akár egy kellemes séta.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek