Így téliesítsük a kültéri bútorokat

iho   ·   2022.12.03. 12:00

Ahogy a nappalok rövidülnek, egyre közeledik a téli hideg, csapadékos, fagyos időjárás. A nyári ruhákat télire cseréljük, így miért ne tennénk meg ezt a bútorokkal is? A kertben található függőágyak, kanapék nem maradhatnak odakint, hiszen nem mindegyik bírja a hőmérséklet-változásokat és az állandó hideget, havat. Már csak az a kérdés, hogy mit jelent a téliesítés a kerti bútorok esetében? Ebben a cikkben erre adjunk meg a választ.

Mit tegyünk a kültéri nappalival?

Az olyan időjárási hatások, mint a hő vagy éppen a fagy nagy károkat okozhatnak a kinti berendezésekben. A Kulteributorok.hu kerti bútorait ugyanúgy érdemes eltenni télre, mint bármely másik típust. Bár az tény, hogy egy minőségi darab azért jóval tovább bírja, mint egy kevésbé masszív anyagból készült termék. Az, hogy a kinti kanapénak vagy székeknek mennyire van szükségük ápolásra vagy éppen védelemre a hideg időben, nagyban függ attól, hogy miből gyártották őket. 

A kerti bútorok felkészítése és megóvása elengedhetetlen lépés, hogy jövőre is használni tudjuk őket. A kültéri termékek megvédése érdekében olyan környezetet kell kialakítani, amely megvédi a fát vagy a műanyagot az állandó csapadéktól, fagytól és széltől. Az első lépés mindenképpen a bútorok megtisztítása a szennyeződésektől, így kisebb az esély arra, hogy a téli időszakban esetleg penészessé váljanak.

A fa kerti bútorok téliesítése

A fából készült berendezésekre különösen ügyelni kell, ugyanis a hőmérséklet ingadozása miatt repedések keletkezhetnek rajta, emellett számolni kell a nedvesség miatti penészesedésre is. A kerti szabadtéri élet tehát nemcsak a nyári pihenésről szól. Amennyiben vágyunk arra, hogy ősszel a hideg napokon egy vastag takaróval és egy forró teával élvezzük a kert látványát, akkor mindenképpen figyeljünk az alábbi dolgokra. 

A fát szappanos vízzel érdemes megtisztítani a szennyeződésektől, majd hagyni kell, hogy megszáradjon. Ezt követően egy csiszolópapír segítségével csiszoljuk át a felületét, így felkészítjük azt az olajozásra. A fa típusától függ, hogy milyen fajtát érdemes rajta alkalmazni. A barkácsboltokban kaphatóak speciális olajak, ezek jó megoldások lehetnek az ápolás során. Plusz tipp: ha a berendezés a téli időszakban kifakulna, akkor tavasszal nem árt újra átcsiszolni és festékszóróval lefújni.

Mi a helyzet a műanyag kerti bútorokkal?

Léteznek minőségi műanyag kerti kanapék, asztalok, székek és egyéb kellékek, amelyek nagy előnye, hogy nem rozsdásodnak. A hideg azonban kárt tehet bennük, hiszen megrepedhetnek, így sokkal könnyebben érik őket a szennyeződések. Emellett fakulással is számolni kell, így a téli hónapokra nem árt azokat eltenni egy fedett helyre. Takarással is óvhatjuk őket, így kisebb az esélye annak, hogy tényleg semmi bajuk nem lesz tavaszig. 

Egy féltető alatt azonban szinte bármi maradhat odakint, de fontos, hogy tényleg ne érje se az eső, se a hó, ellenkező esetben ugyanis minden óvintézkedés hiábavaló.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek