Így válassz helyesen egy hallókészülékbe elemet

iho   ·   2021.01.07. 12:00

Ha hallókészülékbe való elemekről van szó, laikusként azt gondolhatja az ember, hogy biztos sima gombelemmel van megoldva a hallókészülékek energiaellátása. Pedig ez közel sem ennyire egyszerű.

Ha valaki most használ először hallókészüléket, fontos tudnia, hogy milyen típusú elemekkel kell ellátnia a készülékét a megfelelő működés érdekében. Ebben a cikkben a hallókészülékek elemeinek típusait és kiválasztásuk menetét járjuk körbe. Lássuk is, hogy mi fán teremnek a hallókészülékek elemei.

Milyen típusú elem kell a hallókészülékekbe?

Mondhatnám, hogy gombelem, de ez nem lenne pontos. Ugyanis nem a lítiumos sima gombelemekre gondolok, hanem a higany-cink és főleg a cink-levegő technológiájú gombelemekre.

Más gombelemeket használó eszközöknek, mint pl. az órák, nincs szükségük ugyanolyan energiára, mint a hallókészülékeknek. Egy olyan kis eszköznél, mint egy hallókészülék, nagyon fontos, hogy hosszú élettartamú, sok energiát biztosító legyen az elem. És épp ebben jók a cink-levegő technológiájú elemek, melyek minden más típusú elemnél hosszabb élettartamot és nagyobb energiát biztosítanak. Ráadásul ezt az energiát a cink-levegő elemek szinte életük végéig stabilan biztosítani tudják.

Ma már a higanymentes cink-levegő elemek vannak főleg forgalomban. Ezek előnye, hogy környezetkímélőbbek és megbízhatóbbak a higanyt tartalmazó társaiknál. És ahogy már írtam is, stabil, folyamatos feszültséget tudnak biztosítani a hallókészülék számára. Ráadásul könnyűek, szivárgásmentesek és nagyobb kapacitásúak is egyben.

Hallókészülék elem méretek

A különböző típusú hallókészülékekbe különböző méretű elemek kellenek. Épp ezért tudnod kell, mielőtt hallókészülék elemet vásárolsz, hogy pontosan milyen méretű elemre lesz szükséged.

  • 10-es méret: Ezek kifejezetten a mélyhallójárati hallókészülékekhez készültek.
  • 13-as méret: A fül mögötti és a nagyobb típusú hallójárati hallókészülékeknél használható.
  • 312-es méret: A mini fül mögötti és a kisebb hallójárati hallókészülékekhez készültek.
  • 675-ös méret: A fül mögötti típusokban és a cochleáris implantátumokban használhatóak.

Szerezd be a kívánt hallókészülék elemeket a 18650-Akku.hu-tól, bármilyen méretről legyen is szó. Ha bizonytalan lennél a méretet illetően, akkor a hallókészülék gyártójának leírásában garantáltan megtalálod, hogy milyen méretű elemre lesz szükséged.

A cink-levegő hallókészülék elemek működése

A cink-levegő típusú hallókészülék elem felületén kis lyukak vannak, melyeken keresztül a levegő bejuthat az elembe. Az így bejutó levegő az elem belsejében reakcióba lép a benne lévő cinkkel, cink-oxidot fejlesztve. Ez a reakció adja az elem energiáját.

Épp ezért van a cink-levegő elemeken speciális védőfólia, mely lezárja a lyukakat. Használatkor távolítsd el a védőfóliát (előbb ne), várj kb. 1 percet, majd helyezd bele a hallókészülékbe, és már kész is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek