Ilyen egy profi mentőautó

Szilágyi Károly   ·   2012.07.29. 19:00
400

A Profile járműgyártó a finnországi Porovesi-tó partján, az Iisalmi nevű városkában készít különleges járműveket. Sprinter és Crafter alvázakra elsősorban mentőautókat, de Audi és BMW alapokra is épít rendőrségi, mentőorvosi és tűzoltótiszti járműveket. Nemrég pedig megnyerték az Országos Mentőszolgálat B kategóriás járművekre kiírt tenderét.

Az OMSZ tavaly beszerzett több tucat C kategóriás, vagyis teherautónak minősülő járművet, melyeket a közbeszerzési tenderén győztes Scorpio kft szállított. Ez a cég rutinosnak számít megkülönböztető jelzések szállításában, a hazai szolgálatok többsége tőlük vette a fényhidakat, de arról megoszlanak a vélemények, hogy komplett mentőautók berendezésében volt-e tapasztalatuk - egyetlen, korábban legyártott mentőjük a győri Audi-gyárban szolgál üzemi mentőként. A sors szerencsétlensége, hogy az OMSZ-nak se volt rutinja járműbeszerzésben, hiszen 4 éve nem volt ilyenre lehetőségük, és azelőtt se tudtak nagyobb tételben járművet cserélni. Tavaly is egy négyfős, orvosból, ápolóból és járművezetőből álló csoport határozta meg az esetrohamkocsik berendezését, amit aztán a Scorpio Szlovákiában építtetett fel az alvázakra.

Az idei beszerzésnél fordítva történtek a dolgok.

A finn járműgyártó konkrét termékkel pályázott, így a magyar szakembereknek már könnyebb dolguk volt. A finnek pedig nem külföldről hozták be a járműveket, hanem egy komplett gyárat építettek fel Kerepestarcsán. Az üzem nem zár be a szállítás után, hanem a jövőben innen látják el a közép-európai piacot.

A Profile magyarországi képviselete nemrég Budapestre hozott egy Profile Genios típusú, Mercedes-Benz Sprinter alapokra épített mentőkocsit. Képgalériánkban ezt mutatjuk be.

Képgalériánkban megmutatjuk az autó orrát is, és még más szépséget is

Kapcsolódó hírek