Ilyen lesz a jövő otthona

iho   ·   2021.03.06. 12:00

Vannak, akik szeretik az antik dolgokat, vonzódnak a régihez, míg mások már ma a holnapban élnek, a jövő otthonát tervezik. Aki kicsit is tisztában van a Földön végbemenő folyamatokkal, az tudja, hogy hatalmas változáson megy keresztül a bolygónk.

Ha a természetet vesszük, akkor az éghajlati változás (melyet nagyrészt az ember idézett elő) jelentős változásokat hoz az elkövetkezendő időszakban. Emellett komoly változásra sarkallja (vagy fogja sarkallni a közeljövőben) az emberiséget az erőforrások egyre szűkösebbé válása is. Teljesen meg kell változtatnunk az energiaforrásokhoz való hozzáállásunkat, egyre jobban a megújuló felé kell fordulni a nem megújulók felől.

Az energiafordulat és a jövő otthona

A fosszilis energiahordozókról megújuló energiára való átállást és a nukleáris energia nem fenntartható használatáról a fenntartható energiaellátásra átállást nevezzük energiafordulatnak. Számos vállalat, tudós, sőt kormányok is dolgoznak azon, hogy minél gördülékenyebb legyen ez az energiafordulat.

A STIEBEL ELTRON még 2013-ban indította el az Energiaprojektet, mely a jövő otthona nevében hivatott elősegíteni, megvalósítani az átállás jelentette kihívásokat. Alap filozófiájuk az, hogy az elektromos áramot főleg megújuló energiaforrásokból állítsák elő. Magába foglalja még az épületen belüli energiaáramlást, az energiatárolást és az intelligens szabályozást.

Van átfogó megoldás

Egy háztartás energiaszükségletének kb. 80%-a fűtésre és melegvíz-előállításra megy el. Ezért fontos, hogy minél innovatívabb, minél hatékonyabb megoldásokkal segítsük ennek az energia felhasználásának hatékonyságát. Ezért készít már ma olyan készülékeket a STIEBEL ELTRON, melyek hatékony megoldást jelentenek fűtéshez, hűtéshez, melegvíz-előállításhoz és szellőztetéshez, egyben. Ha mindezt kiegészítjük egy napelemes rendszerrel, gyakorlatilag meg is érkeztünk a jövő otthonához már ma.

Érdemes átfogó megoldáson gondolkozni, mellyel gyakorlatilag a jelenben megoldjuk a jövő épületgépészeti kihívásait, mint az energia előállítását, tárolását, menedzsmentjét.

Energiaelőállítás, -tárolás, hatékonyság, menedzsment

A jövőben fontos lesz, hogy lehetőleg saját magunknak termeljük meg azt az energiát, amire szükségünk lesz. Ehhez kelleni fog a természetes erőforrások intelligens felhasználása, például napelemekkel. Nem véletlen, hogy már ma is egyre több épületre telepítenek belőlük.

Sajnos a megújuló energiák keletkezési idejét nem tudjuk befolyásolni, ezért fontos az energia tárolása. Ez történhet akkumulátorokkal, de akár hő formájában is.

Mindenképp optimalizálnunk kell az energia felhasználását. Például gondolhatunk az energiaveszteség csökkentésére (szellőztetés helyett szellőztető rendszer) vagy az energiafelhasználás intelligens vezérlésére is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek