Íme a legfrissebb szabályok a zöldítésben

iho   ·   2021.09.03. 12:00

Az előnyös mezőgazdasági gyakorlatok támogatásának igénybevételéhez fontos megfelelni a vonatkozó szabályoknak. A zöldítés, avagy ökológiai másodvetés ugyanakkor kiváló lehetőség a gazdáknak a támogatáson felül arra is, hogy bezsebeljék a zöldítéssel összefüggő pozitív hatásokat és hosszú távon is fenntartható mezőgazdasági tevékenységet folytassanak.

Nem árt tisztában lenni a szabályokon felül a zöldítés következményeivel és hatásaival sem ahhoz, hogy a pozitívumok száma gyarapodjon a listánkban a negatívumok helyett. 

Hogyan zöldíts okosan?

Az első és legfontosabb lépés, hogy az ajánlott növények közül azokat vesd el az ökológiai másodvetés során, amelyek pozitív hatással van a sorban utánuk következő növényállományra. 

Egy rosszul megválasztott növénykultúra elvonhatja a főnövénytől a szükséges tápanyagokat a talajból, ha ugyanazokra van szükségük. De előállhat az a helyzet is, hogy a következő növény fejlődésére káros anyagokat választanak ki a zöldítéskor vetett kultúrák, esetleg termesztésük során olyan kártevők vagy kórokozók szaporodhatnak el, amely a következő növény pusztulását vagy legalábbis a védekezés nehézkessé válását okozzák. Nyilvánvaló az is, hogy nem érdemes olyan vetőmagokat vetni a zöldítés során, amelyek majd a következő növényállományban mint kultúrgyom lehetetlenítik el a hatékony munkát.

Mi a megoldás? Az, hogy válassz okosan! Ha olyan növényeket választasz a zöldítés során, amelyek az utána következő főnövénnyel nem ugyanabból a fajból, de nem is a közeli rokonságából kerülnek ki, akkor számíthatsz a pozitív hatásokra, amelyek nem hogy kárt nem okoznak, de magasabb terméshozamot eredményeznek. A példa kedvéért ilyen lehet a kalászos főnövény előtt az ökológiai másodvetésben alkalmazott mustár, facélia vagy akár az olajretek is. 

A jó választáshoz természetesen hozzátartozik az is, hogy kiváló minőségű, fémzárolt zöldtrágyanövény vetőmagokat használsz a zöldítés során.

A legfrissebb szabályok

Az ökológiai másodvetésben vethető növények listája komoly bővülést mutat a 2021-es szabályozásban, ennek mindenképpen járj utána! A vetőmagok esetében figyelj arra, hogy legalább két faj keverékére lesz szükséged annak érdekében, hogy megfelelj az előírásoknak. 15 hektár felett arra is ügyelned kell, hogy a teljes terület 5%-a ökológiai jelentőségű terület legyen - a másodvetés nem számolható egy az egyben EFA területként. 
A másodvetésnek legalább 60 napon keresztül a területen kell maradnia és október elseje előtti időpont fogadható csak el vetési időként. Amikor az ökológiai másodvetés és beforgatás valóban megtörtént, 15 napod lesz arra, hogy bejelentsd. A szabályokat ellenőrizhetik, s nem kivétel ez alól a gazdálkodási napló sem, amelyet szakszerűen kell vezetni ahhoz, hogy igazolható legyen, hogy növényvédő szerek nem lettek alkalmazva a zöldítés területén.

A szabályzás viszonylag könnyen átlátható és érdemes rászánni az energiát a zöldítésre, amelyért nemcsak a pénztárcád, hanem a növényeid is hálásak lesznek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek