Informatikai és telekommunikációs állások Budapesten és környékén

iho   ·   2023.03.07. 12:00

Az IT szektorban található munkalehetőségek javarészt szoftverfejlesztői, progamozói, illetve támogatói (IT-support) munkakörök közé sorolhatók. A jó szakmai tudással rendelkező munkatársakat nagyon keresik, statisztikák szerint hiányszakmának minősül például a programozó szakma is. A következőkben szeretnénk néhány lehetőséget bemutatni.

Adatbázis-kezelő PL/SQL programozó 

A mozaikszó egy angol kifejezésre utal (Procedural Language/Structured Query Language), és az ún. Oracle adatbázisok fejlesztőit nevezik ezen a fenti gyűjtőnéven. Az Oracle egy adatbázis-kezelő rendszer, amelyben nagyvállalatok (bankok, biztosítók, telekommunikációs cégek) üzleti adatait tárolják. 

Olyan informatikai diplomával rendelkezők kapnak munkát ezen a területen, akik adatbázis szakirányon végezték tanulmányaikat az egyetemen, SQL programnyelvben tanultak programozni, azon belül is a PL/SQL nyelvben jártasak. 

Bár nem tartozik a legnépszerűbb IT szakirányhoz ez a munkakör, a budapestallas oldalán, a budapestallas.hu portálon több hirdetésben is keresik ezt a típusú programozót. 

Egyéb szoftverfejlesztés és tesztelés

Az előbb említett adatbázis-kezelő mellett az adott cég profiljától függően még számos álláslehetőség kínálkozik. 

Vannak olyan nagyvállalatok, ahol saját informatikai rendszert építenek ki munkájuk hatékonyabbá tétele miatt, és ennek fejlesztésére keresnek fejlesztő informatikust. Erre jó példát láthatunk az egészségügyben: a mérnök feladata az orvostechnikai rendszerekhez tartozó analitikai szoftver és a mobil applikáció karbantartása, valamint továbbfejlesztése. Feladatai közé tartozik továbbá a felmerülő hibák javítása, a megfelelő funkciók minőségének javítása és az új rendeltetés implementálása. Részt vesz az új egészségügyi termékekhez tartozó szoftverek specifikációjának megtervezésében és a szoftver megvalósításában. 

Legtöbb helyen a többéves, az iparágban szerzett szakmai tapasztalatot részesítik előnyben a felsőfokú végzettséggel szemben, de azért jó, ha a diploma is megvan. 

Távközlési rendszerfejlesztő mérnök

A mérnök feladata a távközléssel foglalkozó cég infrastruktúrájának üzemeltetése, felügyelete, dokumentálása. Ezek mellett kapcsolatot tart a távközlési szolgáltatókkal, és kezeli a velük kapcsolatos szerződéseket. A távközlési berendezések beszerzésében is szerepe van, ő határozza meg a pályázatok műszaki jellemzőit is. 

A munkakör betöltéséhez felsőfokú végzettség szükséges, azon belül is távközlési ismeretekről szóló szakirányú végzettség. Előnyt jelent a középfokú angol nyelvvizsga megléte. Mindezekért cserébe magas fizetés, élenjáró technológiák használata, szakmai konferenciákon való részvétel üti a markát.

Az ebben az iparágban való elhelyezkedés sok lehetőséget kínál a munkavállalónak: magas bérezés, juttatási csomagok, valamint igény szerint otthoni munkavégzés.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek